Naslovnica Svet & EU Rdeči križ in Ministrstvo za obrambo sta poslala pomoč v Republiko Srbsko

Rdeči križ in Ministrstvo za obrambo sta poslala pomoč v Republiko Srbsko

Avtor: Spletno Uredništvo

Serija uničujočih potresov, ki je prizadela predvsem hrvaško mesto Petrinja in okolico, je povzročila škodo tudi na drugi strani meje – v severnem delu Bosni in Hercegovini. Rdeči križ Slovenije in Ministrstvo za obrambo se zato hitro povezala in prizadetim že dostavila prvo pošiljko pomoči.

Rdeči križ in Ministrstvo za obrambo sta poslala pomoč v Republiko Srbsko

V Kostajnico so poslali stvari, ki jih prizadeto prebivalstvo v zimskem času najbolj potrebuje (foto: MORS)

 

Tudi občina Kostajnica, ki se nahaja v Bosni in Hercegovini, natančneje v Republiki Srbski, je v nedavnem nizu potresov utrpela veliko škodo. V tej občini na južni strani reke Une živi nekaj manj kot 6000 prebivalcev, med katerimi je zaradi potresnih sunkov 54 družin ostalo brez domovanja. Poškodovanih je bilo 600 objektov, med katerimi so šole, zasebne in javne stavbe ter tudi infrastruktura.

Po opozorilu s strani slovenskega veleposlaništva v Sarajevu so se odzvali na Direktoratu za obrambno politiko Ministrstva za obrambo (MORS), saj med njihove temeljne zadolžitve sodi tudi pomoč ljudem, ki so jih prizadele naravne in druge nesreče. Na prizadeta območja so včeraj prek Direktorata poslali humanitarno pomoč Rdečega križa Slovenije, ki so jo predali lokalni izpostavi Rdečega križa občine Kostajnica.

Sodelovanje Ministrstva za obrambo RS in Rdečega križa Slovenije predstavlja primer dobre prakse za civilno-vojaško sodelovanje v prihodnje. Akcija poudarja solidarnost in namero Slovenije za konstruktivno sodelovanje Slovenske vojske, ministrstev ter nevladnih organizacij z lokalno skupnostjo,pa čeprav je ta v BIH, prav tako pa gre za zgleden primer solidarnosti in celovitega pristopa Republike Slovenije k izvajanju mednarodnih operacij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.