Naslovnica Slovenija Nagradili so projekt prenove parka pod Blejskim gradom

Nagradili so projekt prenove parka pod Blejskim gradom

Avtor: Spletno Uredništvo

Arhitekturni Biro Brut je konec minulega leta s strani platforme Big SEE Grand Prix prejel nagrado za zmagovalni projekt na področju arhitekture in sicer v sekciji Krajinska arhitektura in urbani prostor. Nagrajeni projekt je bila prenova grajskega parka pod Blejskim gradom.

Nagradili so projekt prenove parka pod Blejskim gradomNagrado za prenovo blejskega grajskega parka je podelila strokovna žirija BigSEE (foto: Miran Kamič/MK)

 

BIG je Center za kreativno gospodarstvo jugovzhodne Evrope, platforma Big SEE pa je namenjena prepoznavanju potenciala na različnih ustvarjalnih področjih, kot so arhitektura in oblikovanje, pa nato umetnost, kultura in življenjski slog, skupno področje šport, znanost, izobraževanje in politika, pa neizbežni segment posel in ekonomija ter nazadnje potovanja, prehrana in gostoljubje.

Big SEE letni program združuje ljudi iz kreativnega in poslovnega sektorja iz devetnajstih držav Srednje Evrope v skupno ‘Big SEE iniciativo’, katere aktivnosti vključujejo nagrade, konference, festivale, razstave in paviljone. Tokrat so podelili nagrade za kategorijo Arhitektura, kjer je v sekciji Krajinska arhitektura in urbani prostor zmagal projekt Biroja Brut in sicer je šlo za prenovo grajskega parka pod Blejskim gradom.

»Avtorji krajinsko arhitekturnega projekta so ekipa biroja Bruto d. o. o. (Matej Kučina, Domen Rus, Tanja Košuta in Nika Čufer), izvedba pa je potekala v okviru aktivnosti Zavoda za kulturo Bled, ki je upravljavec kulturnega spomenika Blejski grad v državni lasti. Biro Bruto d. o. o. je tudi avtor projektov za prenovo poti, ki po grajskem hribu vodijo do Blejskega gradu,« so pojasnili z Ministrstva za kulturo RS (MK).

Zaradi pomanjkanja zgodovinskih podatkov, ki bi pričali o nastanku in namenu parka pod gradom, so se odločili, da pri prenovi izhajajo iz zadnje znane zasnove, pri kateri je bil park urejen v terasah. Tudi zato so lahko uspešno izpeljali rekonstrukcijo travnatih teras, kamnitih zidov in osrednje osi parka, kar obenem predstavlja glavno povezovalno pot med grajskim obzidjem ter vstopno točko poti, ki vodi do jezera.

»Sama lokacija in dramatičnost njene zasnove ta prostor naredijo preprosto edinstven in osupljiv. Oblikovna preprostost in zadržana eleganca pri izbiri materialov, zgodovinskih referenc in usmerjenost k uporabniški izkušnji pa poskrbijo, da predstavlja resnično zatočišče tako za obiskovalce kot tudi domačine,« pa so med drugim zapisali v obrazložitvi strokovna žirije BigSEE, ki je projektu podelila nagrado.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.