Naslovnica Slovenija Razpis za prepoznavanje nasilja in preseganje stereotipov

Razpis za prepoznavanje nasilja in preseganje stereotipov

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov na področju enakosti žensk in moških, ki je osredotočen na dve področji: na nasilje med ‘zmenkanjem’, oziroma partnerstvom in na delo s fanti za preseganje stereotipov. Na Ministrstvu so se razumljivo posvetili nasilju nad ženskami, medtem ko nasilje nad moškimi v Sloveniji očitno ne obstaja. 

love hurtsNa MDDSZ spozavajo, da pomanjkanje vzgoje, spoštovanja in razumevanja enakopravnosti med mladimi prinaša težave v prihodnosti (foto: 25af.af.mil)

   

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) želi s preventivo in ozaveščanjem mladih preprečevati nasilje tudi v poznejših partnerskih odnosih. Zato so pravkar objavili razpis, katerega prvo področje je nasilje med ‘zmenkanjem’ (ko par še ne živi v skupnem gospodinjstvu). “Po slovenski nacionalni raziskavi (2010) je psihično nasilje v partnerskem odnosu doživela vsaka druga ženska (49 %), fizično skoraj vsaka četrta (23 %), spolno nasilje 7 % anketirank.

V zadnjem letu pred opravljanjem položaju pa psihično vsaka druga (50 %), fizično 6 % in spolno 2 % anketiranih. Nasilje nad ženskami v partnerskih odnosih je torej še kako prisotno. Nasilje, ki ga ženske doživljajo v partnerskih odnosih, se velikokrat ne začne šele, ko se par preseli v skupno stanovanje, ampak že v času, ko še zmenkata oziroma hodita. Ko sta torej par, pa še ne živita skupaj,” ugotavljajo na MDDSZ. 

Namen tovrstnih projektov je ozaveščanje mladih, da prepoznajo prve znake nasilja, kot je npr. pregledovanje telefonskih klicev, sporočil, omejevanje stikov s prijateljicami, prijatelji,… O tej vrsti nasilja v naši družbi ne govorimo dovolj, mladi pa imajo velikokrat popačene predstave o partnerskih odnosih. Sicer od leta 2017 na ministrstvu izvajajo s strani EU sofinanciran projekt ‘Odklikni!’, s katerim opozarjajo na nasilje, ki ga dekleta in ženske doživljajo na spletu.

Drugo področje razpisa obravnava delo s fanti za preseganje spolnih stereotipov. Spolni stereotipi, torej družbena pričakovanja, kakšna naj bi bila vloga žensk in moških v družbi, nimajo negativnega vpliva zgolj na ženske, ampak tudi na moške. “Oktobra lani je ministrstvo organiziralo dvodnevno mednarodno konferenco, namenjeno zaposlenim na področju vzgoje in izobraževanja.

Na njej so predstavili tudi, kaj vse za preseganje spolnih stereotipov, ki so povezani z moškimi in moškostjo, počnejo na Finskem in na Islandiji. Učitelji in učiteljice pa so na podlagi svojih vsakdanjih praks potrdili, da bi bili tovrstni projekti potrebni tudi pri nas. Z razpisom želimo spodbuditi nevladne organizacije, da naslovijo tista področja, kjer spolni stereotipi vplivajo na fante, npr. izbira smeri šolanja ali poklica, njihova vloga v odnosu itd.,” so zapisali na MDDSZ.

Predvidoma bo sofinanciranih vsaj pet projektov, vsak posamezni projekt lahko namreč prejme največ 10.000 evrov. Raziskave niso predmet tega razpisa, saj ni namenjen raziskovalnim institucijam, ampak nevladnim organizacijam in sofinanciranju manjših projektov, ki se izvajajo prvič. Dosedanja praksa kaže, da imajo takšni, pilotni projekti, ki se izvajajo na terenu med mladimi samimi, presenetljvo velik učinek.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.