Naslovnica Svet & EU Razmere se slabšajo, jutri nov sestanek voditeljev EU, cepiva pa še ni

Razmere se slabšajo, jutri nov sestanek voditeljev EU, cepiva pa še ni

Avtor: Spletno Uredništvo

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je zaradi katastrofalnega poslabšanja zdravstvenih razmer sklical novo zasedanje voditeljev držav članic EU. Zasedanje bo sicer le neformalno, kot večina podobnih sestankov v času pandemije bo potekalo prek spleta, na njemu pa se bodo predvidoma posvetili predvsem usklajenem evropskem pristopu k omejevanjem gibanja. 

 Razmere se slabšajo jutri nov sestanek voditeljev EU cepiva pa še niPredsednik Evropskega Sveta po govoru na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta prve dni oktobra  (foto: FB Charles Michel)

 

Voditeljice in voditelji držav oziroma vlad držav članic EU bodo jutri prek spleta po dveh tednih spet poklepetali o najnovejših razmerah glede širjenja pandemije koronavirusa v Evropi in po svetu. Nazadnje so se sestali 15. oktobra, ko so epidemiološke razmere ocenili kot zelo zaskrbljujoče. Potem pa se je položaj skoraj povsod po EU še poslabšal, zato je predsednik Evropskega sveta Charles Michel sklical novo zasedanje.

Države članice so namreč v tem času posegle po nekaterih drastičnih ukrepih, ki pa se od mesta do mesta, od občine do občine in od regije do regije že znotraj posameznih držav lahko močno razlikujejo. Potem pa je tu še meddržavni nivo, kjer se razlike v predpisih, priporočilih in postopkih lahko še dodatno stopnjujejo. Predvidoma se bodo tokrat posvetili predvsem usklajenem evropskem pristopu k omejevanjem gibanja.

Sicer kakšnih konkretnih rezultatov tudi s tega virtualnega srečanja ne gre pričakovati, vsaj ne takoj. Voditelji in voditeljice EU so se sicer na zadnjem zasedanju Evropskega sveta dogovorili, da se bodo posvetili predvsem usklajevanju politik in predpisov držav članic glede karanten, glede čezmejnega sledenja stikom, glede strategij in skupnega ocenjevanja metod testiranja ter glede omejitev nenujnih potovanj na ozemlju EU.

Najbrž pa bo spet govora tudi o razvoju cepiva proti Covidu-19 in o mednarodnem sodelovanju na tem področju, o distribuciji cepiva, o postopkih odobritve in spremljanja, o zmogljivostih cepljenja ter tudi o ceni cepiva. Edina lepotna napaka pri vsej tej zgodbi je ta, da cepivo, ki bi resnično delovalo in hkrati tudi izpolnjevalo vse zdravstvene predpise EU, še vedno ni nared.

Po današnjih svežih podatkih podatkih Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je v državh članicah EU, vključno z Združenim kraljestvom, doslej zbolelo 6.269.320 Evropejcev, od tega pa jih je umrlo 210 953. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.