Naslovnica Šport Kar 23 dirk in 3 nove Velike nagrade v koledarju Formule 1 za leto 2021

Kar 23 dirk in 3 nove Velike nagrade v koledarju Formule 1 za leto 2021

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem, ko je sezona 2020 Formule 1 že prevesila v zadnjo tretjino, pa so v javnost prišle prve informacije o koledarju sezone 2021. Na seznamu naj bi bilo kar 23 dirk, novosti pa so Velika Nagrada Saudove Arabije ter že za letos predvideni, a zaradi pandemije potem odpovedani Veliki nagradi Vietnama in Nizozemske.

Kar 23 dirk in 3 nove Velike nagrade v koledarju Formule 1 za leto 2021Nizozemci bodo prihodnje leto najbrž končno lahko gostili prvo Veliko nagrado F1 po letu 1985 (foto: FB Zandvoort 2020/Nico Hulkenberg)

 

Vodstvo Formule 1 je ekipam predstavilo prvo verzijo koledarja dirk za prihodnjo sezono 2021. Na seznamu je kar 23 dirk, med njimi so tudi tri novosti. Tako naj bi prihodnje leto končno izpeljali že za letos predvideni, a potem zaradi pandemije odpovedani Veliki nagradi Vietnama in Nizozemske. Tretja novost pa je Velika nagrada Saudove Arabije, ki naj bi za začetek potekala na ulicah saudskega mesta Džide (ang. Jeddah) ob Rdečem morju.

Saudci sicer v bližini prestolnice kraljevine Riyada gradijo novo stezo za formulo1 in sicer v mestu Qiddiyi, ki naj bi po načrtih postala največji zabaviščni park v arabskem svetu. Da Arabci mislijo resno, potrjuje pokroviteljska pogodba med Saudsko državno naftno družbo Aramco in F1, ki so jo podpisali marca letos, vredna pa naj bi bila spoštovanja vrednih 500 milijonov ameriških dolarjev.

Sezona 2021 naj bi se 21. marca začela v Avstraliji, natančneje v Melbourne’s Albert Parku, že teden dni kasneje je predvidena VN Bahrajna, v aprilu pa VN Kitajske in VN Vietnama. 9. maja naj bi se F1 vrnila na evropska tla z VN Španije… Ta koledar dirk za prihodnje leto pa še ni bil dokončno potrjen. VN Brazilije, ki naj bi se iz Sao Paola preselila v Rio De Janeiro, je pod vprašajem zaradi protestov loklanih okoljskih skupin.

Poleg tega pa nov koledar predvideva nekaj napornih kombinacij terminov dirk, kar moštvom zagotovo ne bo niti malo všeč. Že letos so močno tarnali, ko so bile na dirke na programu tri vikende zapored. Vseeno pa se je vodstvo F1 za prihodnje leto odločilo, da bodo VN Nizozemske, VN Belgije in VN Italije na sporedu zapored, logistično pa bo še bolj zahteven drugi ‘trojček’, v katerem so VN Singapurja, VN Rusije in VN Japonske.

Tudi zaporedna dirkalna vikenda v Azerbajdžanu in precej oddaljeni Kanadi ne bosta prav pri srcu mnogim, sploh zaradi devetih ur časovne razlike med Bakujem in Montrealom. Sicer zaradi velikega števila dirk manevrskega prostora za morebitne spremembe v koledarju ni prav veliko. Vendar se tam, kjer se obrača toliko denarja, kot v svetu F1, lahko tudi zelo hitro najdejo alternativne rešitve.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.