Naslovnica Slovenija Prvo predzimsko opozorilo Planinske zveze Slovenije

Prvo predzimsko opozorilo Planinske zveze Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo

Zima se hitro bliža in ob prvem snegu, ki je zapadel v visokogorju, so s Planinske zveze Slovenije izdali tudi prvo resno opozorilo za obiskovalce gora. Obenem so nanizali tudi ukrepe za zajezitev koronavirusa v hribih in gorskem svetu.

 Prvo predzimsko opozorilo Planinske zveze Slovenije

Snežni prizor pohodnikov v slovenskem visokogorju (foto: Matjaž Šerkezi/PZS)

 

Planinska zveza Slovenije (PZS) je pravkar izdala prvo resnejše ‘predzimsko’ opozorilo in spomnila na osnovna priporočila za varno hojo v gore. Začeli so že z opozorili za sredogorje, kjer se bodo obiskovalci sicer težko srečali s snegom, največjo nevarnost pa trenutno predstavljajo zdrsi. Prvi vzrok so spolzka tla, ki jih pogosto prekriva odpadlo listje, katero skriva vlažne kamne, mokre korenine in luknje, v katerih lahko voda ponoči zaradi nizkih temperatur zmrzne.

V sredogorju so torej potrebni predvsem pravi pohodni čevlji in vsestransko koristne planinske palice. Že malce višje (med 1300 in 1500 metri nadmorske višine) pa se na osojnih straneh gora nahaja sneg. Zdrsi zaradi poledenelih površin so tu precej bolj verjetni, zato se priporoča uporaba derezic, cepinov in pa tudi derez. Pred vsakim obiskom višje ležečih leg pa je potrebno poskrbeti tudi za vrsto varnostnih potez, začenši z načrtovanjem poti in upoštevati dejstvo, da so se dnevi pravkar opazno skrajšali.

»Pred odhodom v gore moramo vedno preveriti snežne razmere in stanje nevarnosti proženja snežnih plazov. Ne bo odveč toplejša puhovka, debelejša kapa in rokavice, nepremočljive hlače, ki imajo podaljšan ledveni del in naramnice, ki preprečujejo, da bi kazali hrbet. Kot obutev pozimi vedno uporabljamo samo visoke planinske čevlje. Obraz si dodatno zaščitim z ovratno ruto in smučarskimi očali, ki mi omogočajo tudi bistveno boljši vid,« so na osnovno varnost spomnili s PZS.

Letos se zaradi pandemije kočam posveča posebna pozornost. Sicer jih večina prav te dni zapira svoja vrata, nekatere pa bodo še odprte, a le ob koncih tedna. Zato je potrebno stanje sproti preverjati na spletni strani PZS. Velja poudariti, da odprte koče zaradi zadnjih proti-koronskih ukrepov delujejo v okrnjenem obsegu z možnostjo osebnega prevzema hrane in pijače. Prenočevanje (razen redkih izjem ni možno), enako velja za sanitarije. Poleg tega bi se morali obiskovalci držati medsebojne razdalje, oz. uporabljati zaščitne maske. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.