Naslovnica Svet & EU Prvo je zdravje, drugo je gospodarstvo in tretje podnebne spremembe

Prvo je zdravje, drugo je gospodarstvo in tretje podnebne spremembe

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament je objavil podatke sveže raziskave javnega mnenja, po katerih državljani pričakujejo, da bo EU pokazala več solidarnosti in sprejela več ukrepov za pomoč okrevanju, za kar je potreben tudi večji proračun EU. Podatke so objavili prav pred bližnjim vrhom EU, kjer bodo spet govorili o višini sredstev za opravo negativnh posledic pandemije.

Prvo je zdravje drugo je gospodarstvo in tretje podnebne spremembePo mišljenju anketirancev je javno zdravje je prvo med prioritetami EU, sledijo gospodarstvo in podnebne spremembe (foto: William Murphy/flickr.com)

 

V sveži anketi Parlamenta EU, ki so jo opravili v drugi polovici junija, je 68 % anketirancev izrazilo željo po vidnejši vlogi EU v boju proti koronavirusu, medtem ko je 56 % sodelujočih v anketi menilo, da za svoje napore EU potrebuje več finančnih sredstev. Ta sredstva pa bi morali nameniti predvsem za odpravljanje posledic pandemije koronavirusa v zdravstvenem sektorju in v gospodarstvu ter tudi za boj proti podnebnim spremebam.

V Sloveniji je bila anketa opravljena med 1026 vprašanimi, izidi pa kažejo podobne odzive kot drugje po EU. Tako je analiza odgovorov ankete pokazala, da je 76 % državljanov Evropske unije seznanjeno z različnimi ukrepi EU za boj proti posledicam koronavirusa, med temi pa jih bilo le 49 % zadovoljnih s temi ukrepi. V Sloveniji so gleda tega in tudi glede ostalih vprašanj številke zelo podobne.

Anketa je pokazala, da 54 % evropskih vprašancev ni bilo zadovoljnih s solidarnostjo, ki so jo države članice EU izkazale v času pandemije in menijo, da bi morala EU izboljšati orodja za skupno evropsko spopadanje s krizami. 68 % sodelujočih soglaša, da bi morala imeti EU tud precej večje pristojnosti za obvladovanje podobnih kriz, 56 % Evropejcev pa trdi, da bi morala EU nameniti več finančnih sredstev za odpravljanje posledic krize.

Pri vprašanju, kam naj bi šla ta dodatna sredstva, je 55 % anketirancev odgovorilo za javno zdravje, sledijo pa oživitev gospodarstva in nove priložnosti za podjetja (45 %), zaposlovanje in socialne zadeve (37 %) ter boj proti podnebnim spremembam (36 %). 57 % anketirancev je povedalo, da so izkusili osebne finančne težave, osrednja težava pa ostaja izguba dohodkov. V Sloveniji se je izguba dohodka v času pandemije pojavila pri tretjini ankatirancev (32 %), kar je le malo več od povprečja v EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.