Naslovnica Magazin Pozor na lažne Microsoftove tehnike in nove izjemno poceni spletne trgovine

Pozor na lažne Microsoftove tehnike in nove izjemno poceni spletne trgovine

Avtor: Spletno Uredništvo

Varuhi slovenskega spleta, združeni okrog projekta Varni na internetu, si niso vzeli poletnega dopustniškega premora, ampak še naprej marljivo bdijo nad nevarnostmi, ki na uporabnike prežijo s spleta. Tokrat opozarjajo poskus prevare prek lažnih spletnih trgovin in na najnovejši trik, ko potencialne žrtve prek telefona kliče lažni zastopnik Microsofta.

Pozor na lažne Microsoftove tehnike in nove izjemno poceni spletne trgovine

Tudi če je vaš računalnik res okužen, vas zaradi tega najbrž ne bodo osebno poklicali z Microsofta  (foto: wallpaperflare.com)

 

Projekt Varni na internetu sodi med aktivnosti Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, kateri deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes. Kljub poletju pa so v SI-CERT-u e najprej izjemno aktivni, saj tudi kriminalci ne počivajo, ampak poskušajo vedno znova najti način, kako ilegalno priti do zaslužka. Tokrat s SI-CERTA opozarjajo na dva nova poskusa prevar.

Prvi prihaja s področja spletne trgovine. Če slučajno na spletu najdete novo trgovino z zares izjemno nizkimi cenami, je potrebno takoj preveriti, ali ne gre za prevaro. »Eden dobrih pokazateljev je starost spletne strani oz. trgovine. Najpogosteje gre za nekaj tednov stare strani, ki se hitro selijo iz ene domene na drugo. Če so v trgovini neverjetno nizke cene, domena pa je bila registrirana pred nekaj tedni, potem je to znak za alarm,« pravijo na SI-CERT-u.

Starost spletne strani lahko vsakdo preveri prek portala whois.domaintools.com, kjer se v iskalnik Whois Lookup vnese e-naslov spletne trgovine in hitro ugotovi, kdaj je bila domena registrirana. Drugi poskus goljufije je malce bolj kompleksen. Nepridipravi spet uporabljajo preverjen trik, da uporabnika pokličejo po telefonu, se v angleščini predstavijo kot Microsoftova tehnična pomoč in zaradi domnevne okužbe želijo na vsak način, tudi z grožnjami, priti do dostopa v osebni računalnik morebitne žrtve. 

»Zadnja dva tedna se vrstijo prijave uporabnikov o sumljivih klicih (omenjajo različne številke, npr. +4541328073, 041329013, 041327842). Klicatelji se izdajajo za Microsoftovo pomoč ter kličejo pod pretvezo, da je tvoj računalnik okužen z virusom oz. da si tarča kibernetskega napada. Z agresivnimi prijemi ponujajo pomoč pri odstranitvi virusa, v nasprotnem primeru pa grozijo z zaklenitvijo računalnika,« opozarjajo na SI-CERT-u.

Gre namreč za čisto izmišljotino, ki v kombinaciji s psihološkim pritiskom od nič hudega slutečega uporabnika skušajo izsiliti, da si kar sam naloži aplikacijo TeamViewer ali Supremo – prav ta pa potem nepridipravom omogoči popoln nadzor nad računalnikom. Klici naj bi prihajali s Filipinov, trik pa je tudi v tem, da so telefonske številke, ki se izpišejo na zaslonu, namensko na prvi pogled zelo podobne slovenskim.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.