Naslovnica Slovenija Prvi sestanek nove delovne skupine za obravnavo romske problematike

Prvi sestanek nove delovne skupine za obravnavo romske problematike

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj se je prvič sestala novoustanovljena Delovna skupina za obravnavo romske problematike. Slednja je nadomestila dosedanjo vladno Komisijo za zaščito romske skupnosti. Novemu organu predseduje državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve dr. Anton Olaj in že na prvem sestanku je bilo veliko govora o varnostni problematiki.

Prvi sestanek nove delovne skupine za obravnavo romske problematike

Sicer so se prisotni na prvem sestanku nove Delovne skupine za obravnavo romske problematike posvetili štirim sklopom težav. Kot prvega so navedli zaposlovanje Romov in socialne transferje, kot drugi širši problem so omenili izobraževanje Romov, tretji naj bi bila odsotnost učinkovitosti kaznovalne politike in kot zadnji sklop urejanje prostora, varstvo okolja ter financiranje občin.

Za vse te štiri sklope romske problematike so imenovali člane posebnih strokovnih skupin z zunanjimi strokovnjaki, med drugimi s predstavniki osnovnih šol, civilnih iniciativ, vrhovnega državnega tožilstva, finančne uprave RS, ki bodo takoj začele z delom oblikovale predloge rešitev. Med ključnimi kratkoročnimi cilji s področja notranjih zadev pa je državni sekretar takoj izpostavil večje proaktivno delo policije v romskih naseljih.

»To pomeni, da policija preden sploh pride do težav, že s svojim delom v skupnosti, povzroči, da do tega ne pride. Dolga leta se je policija več ali manj odzivala in intervenirala. To ni rešitev problema, takojšnja rešitev je v proaktivnem delu. Kot vem, se je novomeška policijska uprava tega že temeljito lotila. Politika hoče spremembe, dajmo nekaj storiti, da izboljšamo varnost ljudi na terenu«, je pojasnil sekretar Olaj.

Lokalne skupnosti v tistih predelih države, kjer je težav z Romi največ, si želijo, da bi vključevanje Romov v skupnost potekalo na inkluziven način, a bi vsi lahko živeli v miru in sožitju. Sicer so na različnih koncih Slovenije romske problematike zelo različne. Vlada RS je Delovno skupino za obravnavo romske problematike ustanovila 23. julija letos, v njej pa so predstavniki državnih organov, samoupravnih lokalnih skupnosti in sveta romske skupnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.