Naslovnica Svet & EU Prve aktivnosti Evropske komisije v letu 2021

Prve aktivnosti Evropske komisije v letu 2021

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je prva od struktur EU, ki je po praznikih začela delovati. Tako so pravkar dostavili zdravstveno zaščitno opremo Črni gori in Severni Makedoniji, spomnili pa so tudi, da se je s pričetkom leta 2021 začelo ‘Evropsko leto železnic’. Ta promocija potovanj z vlakom pa se zdi trenutno malce sporna, vsaj glede potniškega segmenta, saj ne upošteva, da bo letos potnikov zaradi pandemije najbrž rekordno malo.    

Prve aktivnosti Evropske komisije v letu 2021Kaj pomagata Evropsko leto železnic ali reklama za najhitrejši vlak na svetu, če zaradi pandemije ne bo potnikov (foto: commons.wikimedia.org/Morido)

 

Pandemija koronavirusa ne pojenja, prav nasprotno. Zato je Evropska komisija prek svojih služb in povezanih organov pravkar dostavila dodatno pošiljko osebne zdravstvene zaščitne opreme Črni gori in Severni Makedoniji. Ta oprema je prišla iz skupnih evropskih rezerv medicinske opreme, oziroma programa ‘rescEU’, katerega namen je prav zagotavljanje pomoči državam, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa.

»Severna Makedonija je prejela 107.000 mask FFP2, 35.000 medicinskih halj in 140.000 zaščitnih kombinezonov, Črna gora pa 78.000 mask FFP2 in 15.000 medicinskih halj. Od začetka pandemije je bilo prek mehanizma rescEU Črni gori, Hrvaški, Italiji, Litvi, Severni Makedoniji, Srbiji in Španiji dostavljeno skupno več kot milijon zaščitnih mask FFP2 in FFP3,« med drugim sporočili z Evropske komisije.

Čeprav je Evropa sredi pandemije, pa se je s 1. januarjem 2021 začelo tudi  ‘Evropsko leto železnic’, ko se bo predvidoma z vrsto dogodkov po vsej celini promoviral železniški promet – kot trajnosten, pameten in varen način prevoza. Kljub prepoznavnim prednostim se namrreč po železnicah v Evropi prevaža le približno 7 % potnikov in 11 % blaga, zato želi Komisija EU spodbuditi k uresničevanju ciljev zelenega dogovora EU na področju prometa in ta deleža povečati.

»Naša prihodnja mobilnost mora biti trajnostna, varna, udobna in cenovno dostopna. Železnice ponujajo vse to in še veliko več! Z evropskim letom železnic imamo priložnost, da ponovno odkrijemo to vrsto prevoza. Z različnimi ukrepi bomo železnicam pomagali v celoti izkoristiti njihov potencial,« je povedala Evropska komisarka za promet Adina Vălean. Pri tem pa je komisarka očitno spregledala, da je EU sredi pandemije koronavirusa, in da povsod veljajo omejitve potniških potovanj. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.