Naslovnica Gospodarstvo Obeta se nova širitev dejavnosti Luke Koper

Obeta se nova širitev dejavnosti Luke Koper

Avtor: Spletno Uredništvo

Iz edinega slovenskega tovornega pristanišča Luke Koper sta ob izteku leta prišli novici o širjenju luških površin in o postavitvi novih hidravličnih ramp za pretovor avtomobilov z vlakov.

Obeta se nova širitev dejavnosti Luke Koper

Pogled na morje avtomobilov in tudi na parcele ob Luki Koper – nekatere so konec leta zamenjale lastnico (foto: FB Luka Koper)

 

Iz edinega slovenskega tovornega pristanišča Luke Koper so spomnili, da je lani na začetku leta začel delovati prenovljen avtomobilski terminal – gre za skupino tirov, ki vodi do največjega luškega skladišča za avtomobile. Pred koncem lanskega leta pa so na dva od štirih tirov namestili nove hidravlične dovozne rampe. Nove rampe so skrajšale čas natovarjanja in iztovarjanja avtomobilov ter hkrati povečale varnost v tem segmentu dejavnosti.

»Od premičnih, ki smo jih uporabljali pred tem, se nove rampe razlikujejo po nosilnosti, ki se je iz 2,6 ton povečala na 6 ton. Manjša je tudi strmina, ki vodi od vagona do skladišča, na vozno površino pa smo nanesli specialno maso, ki omogoča boljši oprijem koles in preprečuje zdrse vozil,« so pojasnili v sporočilu za javnost Luke Koper. Druga novica iz edinega slovenskega tovornega pristanišča pa se tiče širjenja luških površin.

Nekatera zemljišča na območju, ki ga je državni prostorski načrt namenil prav razvoju Luke Koper, so bila še do nedavnega v lasti Občine Ankaran, sedaj pa sta se strani dogovorili in naj bi dokončno prešla v državne roke. Predvsem gre za območje, katero je rezervirano za izgradnjo zunanjega kamionskega terminala. Poleg ta pa je lastnike menjala tudi parcela s črpališčem depresijskih voda z Ankaranske bonifike, kar naj bi povečalo poplavno varnost na območju, ki je namenjeno širitvi pristanišča.

Država pa je ankaranski občini prodala 7.708 m² veliko površino na območju Sv. Katarine. Tako bodo lahko Ankarančani tam dokončali center za športne dejavnosti, izgradili večnamensko manjšo dvorano, razširili pristanišče, uredili dostop do škljočišča… Velja pa dodati, da v Luki Koper trenutno pospešeno potekajo gradbena dela za nov vhod za kamione in tudi na novi avtomobilski garažni hiši.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.