Naslovnica Slovenija Prva ptičja akcija Inšpektorata za okolje in prostor

Prva ptičja akcija Inšpektorata za okolje in prostor

Avtor: Spletno Uredništvo

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor (IRSOP) je v letu 2020, prvič izvedel akcijo nadzora nezakonitega lova ptic in nezakonitega zadrževanja prostoživečih ptic v ujetništvu. Opravili so 42 nadzorov in našli le enega večjega kršitelja.

Prva ptičja akcija Inšpektorata za okolje in prostor

Ugotovili so, da stanje ni zaskrbljujoče, a se kršitelji vedno najdejo (foto: hippopx.com)

 

Prva ‘ptičja’ akcija Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor (IRSOP) je bila pripravljena skupaj strokovnjaki z Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), medtem ko so pri nadzorih pomagali tudi delavci Prirodoslovnega muzeja Slovenije, ki so izvedli obročkanje tistih 15 ptic, katere so lahko na koncu postopkov tudi izpustili nazaj v prostost.

Skupno je bilo med akcijo opravljenih 42 nadzorov. Od tega so v šestnajstih primerih ugotovili kršitve, v sedemnajstih jih niso, devet primerov pa zahteva dodatna ugotavljanja dejanskega stanja. Največkrat zaznana kršitev je bila nezakonito zadrževanje prostoživečih ptic v ujetništvu (11 primerov), sledila je nezakonita gojitev (5 primerov) in nezakonit odvzem iz narave (4 primeri).

Poleg tega so v dreh primerih obravnavali prodajo nagačenih ptic in uničenje lastovičjih gnezd, enkrat prodajo živega laboda in tudi en primer pobega v naravo. »V okviru akcije je bil zaenkrat ugotovljen le en kršitelj, ki je brez dovoljenja gojil večje število ptic, sicer je šlo pri zavezancih, kjer so odkrili kršitve večinoma za majhno število osebkov in prav tako majhno število kletk, kamor bi lahko nameščali potencialno ujete ptice.

Pri zavezancih (tistih, ki imajo dovoljenje za gojitev) inšpektorji v glavnem niso odkrili kršitev,« so povzeli v poročilu IRSOP-a. Spomnili so še, da je v Sloveniji je prostoživeče ptice prepovedano ubijati, poškodovati, odvzemati iz narave, vznemirjati ter še marsikaj drugega. Kazni se gibljejo v razponu od 50.000 evrov za morebitne hujše kršitve s strani pravnih osebe, pa do nekaj manj kot 100 evrov za lažje prekrške posameznikov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.