Naslovnica Gospodarstvo Slovenski državni primanjkljaj je lani opazno narasel

Slovenski državni primanjkljaj je lani opazno narasel

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za finance je pravkar objavilo nov ‘Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za celotno leto 2020’. Po teh podatkih so prihodki v državni proračun lani upadli za 10%, odhodki so se povečali za 27%, proračunski primanjkljaj pa je bil blizu 3,5 milijarde evrov.

Jasno je, da je pandemija koronavirusa lani izjemno negativno vplivala na slovensko gospodarstvo (foto: pixabay.com)

 

Ministrstvo za finance (MF) je pravkar objavilo nov dokument – ‘Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za celotno leto 2020‘. Državni proračun je po zbranih podatkih lani zabeležil približno 9,08 milijarde evrov prihodkov, kar je 10,4 % manj kot leto pred tem. Odhodki iz državnega proračuna pa so se zvišali za več kot četrtino, natančneje kar za 26,8 %, kar predstavlja približno 12,57 milijarde evrov.

Seštevek kaže, da se je proračunski primanjkljaj v lanskem letu 2020 približal 3,5 milijarde evrov. V Ministrstvu za finance so potrdili, da je to poslabšanje finančnega stanja ‘podjetja Slovenija’ v največji meri posledica precej zmanjšane gospodarske aktivnosti, do katere je prišlo zaradi izbruha pandemije koronavirusa Covid 19 in ter sprejemanju vrste ukrepov za blaženje njenih negativnih posledic.

V novem dokumentu Pregled javnofinančnih gibanj so kot običajno objavili tudi poročilo o finančnih tokovih oziroma stanju ostalih blagajn javnega financiranja v lanskem letu – Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin. Tako so lahko izračunali tudi skupno stanje slovenske bilance javnega financiranja.

»Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je lani po predhodnih podatkih zabeležila približno 18,53 milijarde evrov prihodkov in okoli 22,07 milijarde evrov odhodkov,« so sporočili z MF. Negativna razlika za leto 2020 znaša 3,54 milijarde evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.