Naslovnica Svet & EU Evropski parlament za pravice zaposlenih do odklopa od dela

Evropski parlament za pravice zaposlenih do odklopa od dela

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament se je potem, ko se je pred dnevi lotil odpravljanja brezdomstva v EU, tokrat posvetil drugi, najbrž še bolj aktualni temi – poslanci hočejo uzakoniti ti pravico do odklopa od dela. Sicer pa bi bila rešitev za to problematiko zelo enostavna…

Vsak sodoben komunikacijski aparat ima običajno nekje ob strani gumb prižgi-ugasni… (foto: pixnio.com)

 

 

Poslanci Parlamenta EU hočejo zaščititi pravico zaposlenih do tega, izven delovnega časa niso dosegljivi in tedaj niso na razpolago delodajalcu. Od začetka pandemije koronavirusa je delo na daljavo rešilo mnoga delovna mesta in marsikatero podjetje rešilo pred propadom, hkrati pa je kot stranski učinek mnogim zaposlenim izbrisalo mejo med zasebnim in službenim življenjem. Mnogi ljudje sedaj konstantno delajo izven običajnega delovnega časa, mnogi šefi pa si domišljajo, da so jim vsi na razpolago 24 ur na dan.

»Digitalna orodja so povečala učinkovitost in prožnost za delodajalce in delavce, a hkrati ustvarila kulturo stalne dosegljivosti. Zaposleni so dosegljivi kadarkoli in kjerkoli, tudi zunaj delovnika. Tehnologija je omogočila delo na daljavo, Covid-19 in ukrepi za omejevanje gibanja pa so ga uveljavili. Ljudje, ki pogosto delajo od doma, dvakrat bolj verjetno od drugih delajo več od največjega števila delovnih ur, ki je določeno v direktivi o delovnem času,« ugotavljajo poslanci.

V sporočilo za javnost so s Parlamenta EU dodali še nekaj statističnih podatkov. Tako naj bi kar 37 % vseh delavcev v EU med pandemijo pričelo delati od doma. Na svetu pa prek 300 milijonov delavcev ljudi trpi za duševnimi težavami, ki so tako ali drugače povezane s službo. Zato je Parlament EU pozval Komisijo EU, naj pripravi nov zakon, ki bo zaposlenim omogočil odklop od dela izven delovnega časa in hkrati obnovil standarde za delo na daljavo.

Poslanci bi radi, da izven delovnega časa delodajalci ne bi smeli zahtevati od zaposlenih, da so dosegljivi, prav tako pa niti sodelavci ne bi smeli kontaktirati kolegov zaradi službenih vzrokov. Zahtevajo tudi, da se morata učenje in usposabljanje na daljavo za službene namene šteti kot delovne dejavnosti, da se ne smeta odvijati izven delovnika brez ustreznega nadomestila. Kljub vsem dobrim namenom parlamentarce pa bi bila rešitev tega izziva tudi brez novega zakonskega akta zelo enostavna.

Za komuniciranje delodajalcev z zaposlenimi se namreč uporabljajo električne naprave in vse te naprave imajo nekje gumb prižgi/ugasni (ON/OFF). Ko končamo z delom, pritisnemo gumb in izklopimo napravo. Ko želimo preveriti, ali nas je kdo pogrešal, aparat prižgemo nazaj in pogledamo rubriko neodgovorjeni klici. Javimo se le tistim, ki nimajo zveze s službo, ostale pa preložimo na termin delovnega časa naslednjega dne.

Če nas delodalajlec nadleguje, zakaj nismo dosegljivi, je seveda kriv slab signal, betonske stene v kleti, prazna baterija, pozabljen polnilec… Sicer pa večina držav EU zakonsko že ureja delo na daljavo, a so doslej le štiri države uzakonile pravico do odklopa – Belgija, Italija, Španija in Francija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.