Naslovnica Svet & EU Prihodnji teden v Parlamentu EU o 37 milijardah evrov pomoči

Prihodnji teden v Parlamentu EU o 37 milijardah evrov pomoči

Avtor: Spletno Uredništvo

Tudi Evropski parlament se te dni najbolj ukvarja s pandemijo koronavirusa, zadnje novica pa le še dodatno potrjujejo, da je velika slabost demokratičnih ustanov njihova počasna odzivnost. Če so za sprejetje nekega zakona potrebna povprečno tri leta, pa tudi v časih izrednih razmer zadeve ne potekajo dovolj hitro. 

Prihodnji teden v Parlamentu EU o 37 milijardah evrov pomočiIzredno plenarno zasedanje, ki bo v četrtek 26. marca bo sicer nadomestilo zasedanje, ki je bilo prvotno načrtovano za 1. in 2. april, vendar pa bi ga lahko sklicali že za ponedeljek, 23. marca (foto: peakpx.com)

 

Predsednik Evropskega parlamenta David Maria Sassoli je včeraj oznanil nov datum izrednega plenarnega zasedanja in sicer je sestanek, klub vse večjim pretresom zaradi globalne zdravstvene krize, sklical šele za prihodnji četrtek, 26. marca. Zakaj je potrebno čakati cel teden, da bi se lahko v Parlamentu EU izpeljali dodatni ukrepi ob izbruhu pandemije COVID-19, mardsikomu ni čisto jasno.

Na dnevnem redu parlamentarcev bodo številne različne pobude, prek katerih bi radi premostili zdravstvene izredne razmere po državah EU in omilili posredne negativne učinke sedanje pandemije, predvsem tiste ekonomsko-finančne. Vsekakor bo prva na vrsti pobuda, ki bi državam članicam Evropske unije poenostavila uporabo 37 milijard evrov kohezijskih sredstev za spopadanje s posledicami krize.

Drugi bo na vrsti nov zakonodajni predlog za razširitev področij uporabe Solidarnostnega sklada EU, kar bi državam članicam EU omogočilo, da se ta sredstva uporabijo za zaščito javnega zdravja. Tretja točka pa bo predlog za zaustavitev letov praznih letal. Kljub izrednim razmeram morajo namreč letalske družbe spoštovati pogodbe in na teden opraviti dogovorjeno število rednih linijskih letov, v nasprotnem primeru izgubijo t.i. ‘žetone’ oziroma jim znižajo odobreno število letov.

Tako te dni nad EU leti veliko letal, ki so prazna, brez potnikov, saj je finančna izguba na dolgi rok za letalskega prevoznika vseeno manjša, kot če bi linije začasno ukinil. Morda se na prvi pogled ta točke ne zdi tako nujna, vendar gre vseeno za velike zneske izgub in tudi za povsem nepotrebno onesnaževanje. Razumljivo je, da bi moral Evropski parlament čim hitreje sprejeti te predloge in s tem omogočiti takojšnjo finančno podporo državljanom EU in državam članicam.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.