Naslovnica Gospodarstvo Izigrani samostojni podjetniki zahtevajo nove ukrepe

Izigrani samostojni podjetniki zahtevajo nove ukrepe

Avtor: Spletno Uredništvo

Samostojni podjetniki po vsej Sloveniji nasprotujejo predvidenim ukrepom Vlade RS glede odloga plačila prispevkov za socialno varnost, namesto preložitve zahtevajo odpis plačil za ves čas trajanja izrednih razmer in še nekaj sprememb. Če ne bo konkretne pomoči, veliko samostojnih podjetnikov že razmišlja o črnem scenariju – da bodo morali prihodnji mesec zapreti dejavnost.

Izigrani samostojni podjetniki zahtevajo nove ukrepe

Prvi ‘samostojni’ protest pred slovenskim parlamentom (foto: FB Tudi mi smo (samo)zaposleni!)

 

Slovenskim samostojnim podjetnikom je prekipelo, ko jih je pred dnevi Vlada RS zaobšla pri sprejemanju interventnega zakona za omilitev izrednih razmer. Zato so se začeli organizirati prek socialnih omrežij, pa tudi prvi samostojni protestniki so se pojavili pred zgradbo parlamenta. Samostojni podjetniki pričakujejo, da bo Vlada spremenila svoja stališča glede SP-jev, pa tudi obrtnikov, enoosebnih d.o.o.-jev, mikro in majhnih podjetij, samozaposlenih v kulturi ter kmetov. Gre torej za velik del slovenskega gospodarstva.

Samostojni podjetniki zahtevajo: »Oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialno in zdravstveno zavarovanje od začetka do konca trajanja uredbe. 100% povračilo 80% izplačanega nadomestila plače za čas čakanja za vse zaposlene pri zgoraj imenovanih gospodarskih subjektih. Moratorij na plačila obrokov kreditov/ leasingov skupaj z obrestmi za najmanj 12 mesecev, ne glede na solventnost podjetja, ali trenutni morebitni dolg Finančni upravi Republike Slovenije.Prekinitev vseh izvršilnih postopkov s strani FURSa do konca trajanja uredbe.

Določitev kriterijev za povračilo/povrnitev izpada dohodkov za navedene gospodarske subjekte v času trajanja uredbe.« Tudi Komisija EU razmišlja podobno in je že 13. marca v sklopu usklajenega evropskega odziva na zdravstveno krizo opozorila, da lahko države članice EU v skladu z obstoječimi pravili oblikujejo precej večje podporne ukrepe, kot so plačne subvencije, začasno ustavitev plačila davkov od dohodkov pravnih oseb in davkov na dodano vrednost ter socialnih prispevkov.

Po prvih protestih pred parlamentom je sporočilo slovenskih samostojnih podjetnikov očitno prišlo do vrha Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Minister Počivalšek je včeraj med videokonferenco z ostalimi gospodarskimi ministri držav EU poudaril: »…, da so samozaposleni v Sloveniji trenutno prioritetna skrb, v ta namen pa se oblikujejo ukrepi kot so mikrokrediti, odlog davčnih dajatev, odpis plačevanja prispevkov za socialno varnost, krediti pod ugodnimi pogoji, razmišlja pa se tudi o možnosti enkratne finančne pomoči.«

Ukrepe pa bo potrebno sprejeti hitro, saj iz računovodskih servisov, kjer v teh dneh (kljub podaljšanju rokov za oddajo raznih letnih poročil) zaključujejo bilance za leto 2019, prihajajo informacije o tem, da veliko SP-jev že razmišlja o tem, da bi prihodnji mesec zaprlo svoje dejavnosti in se tako izognilo še precej hujšim finančnim težavam. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.