Naslovnica Gospodarstvo Osem milijonov evrov za novo gozdarsko tehnologijo

Osem milijonov evrov za novo gozdarsko tehnologijo

Avtor: Spletno Uredništvo

V Uradnem listu RS je bil pravkar objavljen razpis za nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa. Cilj razpisa je modernizirati tehnologije za posek in spravilo lesa, posredno pa tudi zagotoviti boljše gospodarjenje z gozdovi, profesionalizacijo dela v gozdovih, zmanjšanje števila delovnih nesreč ter nastanek novih delovnih mest.

Osem milijonov evrov za novo gozdarsko tehnologijoZa pridobitev nepovratnih sredstev so lahko vloge individulane ali pa kolektivne – kot skupine lastnikov gozdov ali skupine proizvajalcev s področja gozdarstva (foto: flikcr.com/Kaibab National Forest/commons.wikimedia.org)

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v Uradnem listu pravkar objavilo ‘Javni razpis za operacijo naložbe v nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa iz PRP 2014-2020 (PRP 1014–2020) za leto 2020’. V tem razpisu je na voljo kar za osem milijonov evrov nepovratnih sredstev. Prek tega razpisa bi radi dosegli več ciljev, od katerih je osnovni cilj posodobitev tehnologije za posek in spravilo lesa.

Poleg tega pa bi radi zagotoviti bolj kakovostno in tudi bolj intenzivno gospodarjenje z gozdovi, omogočili profesionalizacijo dela v gozdu, prispevali k zmanjšanju števila delovnih nesreč ter poskrbeli tudi za nastanek novih delovnih mest. Sredstva bodo tako namenjena nakupu in dobavi nove opreme za sečnjo in spravilo lesa ter aktivnostim, ki prispevajo k povečevanju ekonomske vrednosti gozda.

“Od skupno 8 mio EUR razpisanih nepovratnih sredstev bo 5 mio EUR namenjenih fizičnim osebam, razen samostojnim podjetnikom posameznikom, ter skupinam lastnikov gozdov in agrarnim skupnostim v skladu z Zakonom o agrarnih skupnostih (Uradni list RS, št. 74/15), preostalih 3 mio EUR sredstev pa bo namenjenih pravnim osebam, samostojnim podjetnikom posameznikom in skupinam proizvajalcev s področja gozdarstva,” piše v razpisu.

Z Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARKSTRP) ter z MKGP so še pojasnili, da bo višina podpore znaša 40 % upravičenih stroškov naložbe, da najnižji znesek podpore znaša tisoč evrov na vlogo, da je prijavni obrazec na voljo le v elektronski obliki v informacijskem sistemu ARKSTRP in da so dodatne informacije na razpolago tudi na Zavodu za gozdove Slovenije, Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in na spletnem mestu MKGP.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.