Naslovnica Svet & EU Predsednik si je domislil nov bilten

Predsednik si je domislil nov bilten

Avtor: Spletno Uredništvo

Predsednik Evropskega sveta EU Charles Michel se je odločil, da bo začel izdajati svoje glasilo. Vzrok za to odločitev naj bi bilo dejstvo, da so baje državljani EU premalo obveščeni o tem, kaj počne politični segment struktur EU.

Predsednik si je domislil nov biltenPredsednik Evropskega sveta Charles Michel je napovedal, da bo glasilo izhajalo redno, da bo pisano v angleščini in francoščini ter da bo na voljo vsem uporabnikom, ki so naročeni na razpise Evropskega sveta (foto: newsroom.consilium.europa.eu)

 

Naloga Evropskega sveta je ta, da oblikuje splošne politične smernice in določa prednostne naloge EU, sestavljajo pa ga voditelji 27 držav oz. voditelji vlad držav članic, njegov predsednik Charles Michel in predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen. Ker Evropski svet ni zakonodajna institucija EU, tudi ne sprejema zakonov, ampak le določa cilje političnega delovanja, o čemer nato odločajo na nivoju držav in Parlament EU. 

Aktivnosti Evropskega sveta so torej formalne, posvetovalne in usklajevalne narave, dejansko pa se o vsem dogajanju o EU odloča drugje, oziroma na drugih nivojih. Vseeno pa predsednik Evropskega sveta Charles Michel pravi, da se državljani pritožujejo, češ da so premalo obveščeni o dogajanju v EU, s posebnim poudarkom na dejavnostih Evropskega sveta. Zato se je odločil, da bo začel izdajati poseben bilten

Glede vsebine je razkril, da bo vsaka številka bo sestavljena iz povzetka zadnjih dejavnosti predsednika – torej bo predsednik pisal poročila o tem, kaj je počel zadnje dni. Rojtsvo novega biltena je nenavadno zaradi tega, ker ima Michel že sedaj na voljo svojo spletno stran, oziroma spletni portal Evropskega sveta ter vse kanale Evropskega sveta na vsaj treh največjih spletnih družbenih omrežjih.

V mesecu maju so na primer na uradnem spletnem mestu Evropskega sveta consilium.europa.eu poročali o 9 temah, objavili so 12 novic, poleg tega pa so sproti objavljali še urnike napovedanih aktivnosti predsednika Michela, tvite, fotografije, videe… Zgoraj omenjeni vzrok za nastanek novega biltena se zato ne zdi najbolj prepričljiv, vse skupaj pa bolj diši po samopromociji Charlesa Michela.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.