Naslovnica Trendi Dolgcajt Pankrtov tokrat v posebni vinilni nakladi

Dolgcajt Pankrtov tokrat v posebni vinilni nakladi

Avtor: Spletno Uredništvo

ZKP RTV Slovenija, ki letos praznuje 50-letnico delovanja, je pravkar izdala obnovljeno vinilno verzijo prve plošče legendarne slovenske punk skupine Pankrti – ‘Dolgcajt’.

 Dlogcajt Pankrtov tokrat v posebni vinilni nakladi

Prvotna zasedba Pankrtov: Boris Kramberger, Peter Lovšin, Dušan Žiberna, Mitja Prijatelj, Gregor Tomc, Slavc Colnarič (foto: Katja Kodba)

 

Na Prešernov dan leta 1980 so Pankrti izdali svojo prvo ploščo ‘Dolgcajt’, ki je bila tudi prvi uradni punk album na Slovenskem. Pankrti so sicer nastali že leta 1977, delovali so do leta 1987 in nato ponovno od leta 2007 dalje. Skozi leta so doživljali spremembe v sestavi, tako ta so v skupini igrali nesporni lider Peter Lovšin, pa Gregor Tomc, Boris Kramberger, Dušan Žiberna, Bogo Pretnar, Mitja Prijatelj, Slavc Colnarič, Marc Kavaš, Rok Pogačnik in tudi Matjaž Gantar.

»Prvenec z imenom ‘Dolgcajt’, ki velja za prvi punk album na Slovenskem, so izdali leta 1980. O plošči in njeni pomembnosti za zgodovino jugoslovanske in slovenske rock glasbe je bil leta 2007 posnet tudi film Igorja Zupeta z imenom ‘Dolgcajt’. Prav tako ne gre prezreti njegovega pomembnega vpliva na oblikovanje civilne družbe v takratni SRS in na neustavljive valove demokratizacije, ki so mu sledili. Zanimivo je, da so njegova neposredno jezna in iskrena besedila večinoma aktualna še danes,« so zapisali v sporočilu za javnost RTV SLO.

Punk je bil v tistih časih simbol upora mladih proti oblastem, pa naj je šlo za Združeno kraljestvo ali za SFRJ. V Angliji se je ‘prijel’ med delavskimi množicami oziroma revnejšim slojem prebivalstva, v Sloveniji pa tudi med otroci premožnih staršev. »Pankrti so jebali v glavo sistem, ki jim je – paradoks, ki ni bil mogoč v drugih državah socialističnega tabora – to dovoljeval. In mi smo jebali sistem v glavo skupaj z njimi,« je za rtvslo.si povedal hrvaški novinar, publicist in glasbeni kritik Branko Kostelnik.

Sedaj je zgodovinski prvenec Pankrtov spet ugledal luč sveta, tokrat ga je ZKP RTV Slovenija izdala v obnovljeni in omejeni vinilni nakladi 700 kosov, z restavriranimi posnetki ter posebnim LP masteringom, ki vsebuje tudi arhivsko dokumentacijo n pretočno kodo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.