Naslovnica Slovenija Potapljači so potrdili, da sanacija Blejskega jezera deluje

Potapljači so potrdili, da sanacija Blejskega jezera deluje

Avtor: Spletno Uredništvo

Direkcija Republike Slovenije za vode (DRSV) je objavila rezultate analize morebitnih vzrokov za onesnaženja v Blejskem jezeru, ki jo je opravila lani poleti. Ugotovili so, da kljub starosti obe funkcionalni celoti sistema sanacije Blejskega jezera, tako dovodni kot odvodni del, opravljata svojo funkcijo in delujeta dobro.

Med podrobnim pregledom so v Blejskem jezeru opravili kar 90 potopov (foto: Društvo za podvodne dejavnosti Bled/DRSV)

Direkcija Republike Slovenije za vode (DRSV) je lani poleti izpeljala obsežen pregled dna Blejskega jezera ter podvodno geodetsko snemanje sistema sanacijskih naprav v jezeru. Ker je prihajalo do slabšanja kakovosti jezerske vode, cvetenja jezera in večje onesnaženosti, so se najprej lotili preverjanja stanja cevovodov in natege, prek katerih poteka splakovanje in zračenje (predvsem spodnjih) vodnih slojev jezera.

»Glavni del pregleda in snemanja podvodnega dela sistema sanacije Blejskega jezera je bil izveden v juniju in juliju 2020. V zahtevnih pogojih akvatorija Blejskega jezera, slaba vidljivost in nizka temperatura vode, so pregled in posnetek izvedli potapljači Društva za podvodne dejavnosti Bled, ki so v ta namen opravili preko 90 potopov in pregledali skupaj 3005,34 metrov cevovodov,« so do centimetra natančno navedli DRSV.

Ugotovili pa so, da kljub svoji starosti obe funkcionalni celoti sistema sanacije Blejskega jezera (tako dovodni kot tudi odvodni del) opravljata svojo namensko funkcijo in delujeta dobro. Na dovodu niso našli nobenih poškodb, niso opazili nepredvidenih iztokov vode, ustja cevi niso bila zasuta, so pa vidni močni sledovi delovanja vodnega toka, kar pomeni, da voda Radovna lepo doteka v jezero.

»Na cevovodih odvoda – t.i. natege Blejskega jezera, ni zabeleženih poškodb. Evidentirano je sesanje na vtoku v cevi in na perforiranem odseku cevovodov. Sesanje izven predvidenih mest ni bilo zabeleženo. Natege Blejskega jezera torej ustrezno funkcionira,« so še dodali. Pozitivna novica je torej ta, da ves sistem sanacije deluje dobro. Negativna novica pa je ta, da bo torej potrebno vzroke za večje onesnaženja in cvetenja jezera poiskati drugje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.