Naslovnica Gospodarstvo Slovenija čvrsto zasidrana v skupini naprednejših držav evrskega območja

Slovenija čvrsto zasidrana v skupini naprednejših držav evrskega območja

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Ministrstvu za finance so po torkovi Objava mandata za organizacijo nove izdaje 60-letne EUR obveznice RS87 pripravili izjavo za javnost o tem, zakaj naša država ostaja še bolj čvrsto zasidrana v skupini naprednejših držav evrskega območja.

Z Ministrstva za finance RS zagotavljajo, da bodo odslej slovenske državne finance še bolj stabilne (foto: gov.si)

 

Republika Slovenija (RS) je bankam BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE in HSBC predvčerajšnjim podelila mandat za organizacijo izdaje nove 60-letne EUR obveznice z zapadlostjo 2081 (RS87). Pri objavi so navedli tudi trenutne bonitetne ocene Slovenije, ki so še naprej zelo ugodne: A3 (stabilni obeti, Moody’s) , AA- (stabilni obeti, Standard & Poor’s) in A (stabilni obeti, Fitch).

Z Ministrstva za finance Republike Slovenije (MF) so ob tej priložnosti pojasnili, da bo z izdajo teh dolgoročnih 60-letnih evrskih obveznic RS in s podaljšanjem referenčne tržne krivulje donosnosti naša država še dodatno utrdila svoj položaj v skupini naprednejših držav evrskega območja. Hkrati pa RS razmišlja širše, saj tako strateško ustvarja, širi in krepi investitorsko zaledje na evrskih dolžniških kapitalskih trgih.

Prednosti teh dolgoročnih obveznic pa je še več. Obseg povpraševanja se veča, pogoji zadolževanja so ugodnejši, izboljšuje še porazdelitev zapadlosti obveznic RS, optimizira se dolg državnega proračuna ter se obenem opazno znižuje tveganje refinanciranja dolga državnega proračuna. »60-letne evrske obveznice so bile izdane z donosom do dospetja 0,70% in kuponsko obrestno mero 0,6875% v višini 0,5 milijarde evrov. To je primerljivo z državama kot sta Francija in Belgija.

V letošnjem letu je RS prvič v zgodovini izdala dolgoročne obveznice z negativnim donosom do dospetja -0,096 % in kuponsko obrestno mero 0 % v višini 1,75 milijarde evrov. Za financiranje izvrševanja državnega proračuna skladno s Programom financiranja je Slovenija tako že zagotovila 2,9 milijarde evrov dolgoročnega financiranja,« so še sporočili z MF. Pojasnili so tudi, da je ta mesec RS že odplačala 1,65 milijarde dolga, do konca leta 2021 pa v odplačilo zapade še dodatnih 1,95 milijarde evrov dolga.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.