Naslovnica Slovenija Posebne omejitve zračnega prostora nad Slovenijo

Posebne omejitve zračnega prostora nad Slovenijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije (CAA) in s slovenske Policije so opozorili, da bodo do konca predsedovanja Slovenije Svetu EU nad Ljubljano, Brdom pri Kranju in Bledom veljale stroge omejitve zračnega prostora.
Štiri področja s svežimi omejitvami zračnega prostora nad Slovenijo (foto: policija.si)

Zaradi predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU po določenih predelih Slovenije že veljajo nove omejitve zračnega prostora. Obvestilo Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije (CAA) so posredovali tudi s Policije, kjer so pojasnili, da gre za začasne varnostne omejitve zračnega prostora nad objekti vitalne državne infrastrukture, objekti državnega pomena in nekaterimi drugimi območji.

Pristojne službe so tudi grafično zaznamovale 4 ‘prepovedane’ cone nad Ljubljano, Brdom pri Kranju in Bledom, dodali pa so še informacijo, da so policisti že zaznali kršitve teh omejitev in sicer gre predvsem za brezpilotnih zrakoplove (oz. drone). Prav zato so s CAA posebej pozvali vse operatorje brezpilotnih zrakoplovov in pilote na daljavo, naj pred vsakim poletom na spletni strani Kontrole zračnega prometa Slovenije preverijo stanje t. i. sporočil ‘NOTAM’.

»Na podlagi 11. člena Zakona o letalstvu in sklepa Ministrstva za infrastrukturo št. 372-26/2015/39-02011413 z dne 29. 9. 2016 se na predlog Ministrstva za notranje zadeve, Policije, redno objavljajo NOTAM sporočila, ki obveščajo o aktivnih območjih, v kateri velja prepoved ali omejitev letenja, kot tudi časovna opredelitev prepovedi oziroma omejitve,« so opozorili s CAA in napovedali strogo obravnavo morebitnih kršiteljev.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.