Naslovnica Svet & EU Neodvisna analiza in 3 milijarde evrov za begunce

Neodvisna analiza in 3 milijarde evrov za begunce

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije so predstavili strokovno analizo delovanja instrumenta oziroma programa pomoči za sirske begunce v Turčiji. EU je namreč doslej od marca leta 2016 namenila kar 6 milijard evrov za pomoč sirskim beguncem v Turčiji. Pravkar pa EU pripravlja še dodatne 3 milijarde.
Po podatkih agencije ZN za begunce je trenutno v Turčiji skoraj 4 milijone prebežnikov (foto: ec.europa.eu)

Z Evropske komisije so pravkar objavili sporočilo za javnost glede delovanja posebnega programa EU za begunce v Turčiji. V njem so zapisali, kako iz neodvisnih strokovnih ocen izhaja, da je delovanju instrumenta uspešno zagotovilo znatno pomoč za begunce iz Sirije in tiste iz drugih konfliktnih območij v bližini. Predvsem je bila pomoč uspešna na področjih, kot so zdravje, izobraževanje, zaščita in socialno-gospodarska podpora.

Vendar pa je v poročilu zapisano tudi, da bi morala Evropska unija storiti še več za blaženje socialnih napetosti, vključno z oblikovanjem strategije za socialno kohezijo. Evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Oliver Varhelyi je ob tem dejal, da je ta neodvisna ocena dragocen vir informacij o delovanju instrumenta za begunce, prav tako bodo informacije vodilo za dodatno gospodarsko podporo beguncem.

»Deset let od začetka konflikta v Siriji nosijo naši partnerji v regiji še vedno največje breme. Naš skupni izziv je, da zaščitimo begunce in podpremo njihove gostitelje,« je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na zadnjem zasedanju Evropskega sveta. Napovedala je še, da bo v okviru proračuna EU v obdobju 2021-2023 za begunce zagotovljenih kar 3 milijarde evrov sredstev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.