Naslovnica Slovenija Poročilo o ionizirajočih sevanjih in jedrski varnosti v letu 2019 brez posebnosti

Poročilo o ionizirajočih sevanjih in jedrski varnosti v letu 2019 brez posebnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj je bilo predstavljeno ‘Poročilo o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti v RS leta 2019’. V dokumentu je zapisano, da se lani v naši ni zgodilo nič takega, kar bi bilo vzrok za zaskrbljenost na področju jedrske oziroma splošne varnosti prebivalstva.

Poročilo o ionizirajočih sevanjih in jedrski varnosti v letu 2019 brez posebnosti

Nuklearna centrala v Krškem že ima svoja leta, a naj bi delovala še 20 let (foto: commons.wikimedia.org/Katja143) 

 

Uprava za jedrsko varnost RS je v vsakoletnem poročilu povzela celotno dogajanje na področju varstva pred ionizirajočimi sevanji in jedrske varnosti v letu 2019. Velik del poročila je posvečen edini slovenski atomski centrali. Nuklearna elektrarni Krško (NUK) je lansko jesen doživela redni remont, med katerim so opravili tudi več pomembnih varnostnih izboljšav. V NUK so v letu 2019 zaznali tri ‘posebne’ dogodke, ki pa niso imeli vpliva na okolico.

»Konec maja 2019 je potekel rok za izvedbo akcijskega načrta drugega občasnega varnostnega pregleda Nuklearne elektrarne Krško. V okviru tega akcijskega načrta je Nuklearna elektrarna Krško izvedla več kot 95 % predvidenih del. V NUK so nadaljevali z izvajanjem ‘Programa nadgradnje varnosti’, ki je najobsežnejši projekt po modernizaciji Nuklearne elektrarne Krško v letu 2000.

Ena najpomembnejših aktivnosti zadnje faze programa je izgradnja suhega skladišča za izrabljeno gorivo. V letu 2019 so se pričeli postopki v zvezi z umeščanjem skladišča v prostor,« pojasnjujejo z Uprave RS za jedrsko varnost.Varnosti pa se niso posvečali izključno na območju NUK. Tako so na raziskovalnem reaktorju TRIGA v Podgorici izvedli vse aktivnosti iz akcijskega načrta po prvem občasnem varnostnem pregledu.

Agencija za radioaktivne odpadke je nadaljevala tudi svoje dejavnosti za izgradnjo odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini pri Krškem. Edina večja težava je na odlagališču hidrometalurške jalovine Boršt, ki je v sklopu nekdanjega rudnika urana v Žirovskem vrhu. Tam prihaja do plazenja terena, zato iščejo rešitve za zaprtje odlagališča. Sicer lani ni bilo večjih težav pri izvajalcih sevalnih dejavnosti, prav tako pa je bilo malo intervencij zaradi najdb virov ionizirajočega sevanja na terenu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.