Naslovnica Gospodarstvo Trije od petih slovenskih projektov uspešni, zanje bo prek 11 milijonov evrov

Trije od petih slovenskih projektov uspešni, zanje bo prek 11 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo

S Komisije EU je prišlo obvestilo, da je slednja pravkar finančno podprla tri slovenske infrastrukturne gospodarske projekte. Prek ‘Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE)’ bodo projekti prejeli nepovratna evropska sredstva v skupni višini 11.138.604 evrov.

Trije od petih slovenskih projektov uspešni zanje bo prek 11 milijonov evrov

Luka Koper nenehno posodablja svoje zmogljivosti (foto: FB Luka Koper/Kristjan Stojakovič)

 

Iz Slovenije je bilo razpis Komisije EU ‘IPE Promet 2019‘ z oddanih 5 pet predlogov za sofinanciranje, med 130 izbranimi projekti pa so bili uspešni 3 projekti. Tako je Ministrstvo za infrastrukturo (MZI) je uspešno pridobilo sredstva za železniški projekt ‘Vozlišče Ljubljana: priprava projektne dokumentacije za nadgradnjo odsekov in železniških postaj v Ljubljani’. Komisija EU bo prispevala kar 85 % upravičenih stroškov oziroma 8,46 milijonov evrov evropskih sredstev.

S tem denarjem bo izdelana projektna dokumentacija za nadgradnjo glavne železniške postaje Ljubljana in mestnih postaj Šiška, Moste, Zalog ter tudi železniških povezav med njimi. Drugi prejemnik evropskih sredstev bo Luka Koper in sicer bodo šla za pripravo dokumentacije za izgradnjo novega sistema za električno napajanje ladij z obale. Za ta projekt je znaša predvideno sofinanciranje 50% upravičenih stroškov oziroma 161.250 evrov.

Tudi tretji subvencionirani projekt je iz Kopra in sicer bo sredstva dobilo podjetje Truck Terminal d. o. o., katero bo zgradilo ‘Tir Truck Park Sermin’. Gre za 301 parkirno mesto za tovornjake v predmestju Kopra, sofinanciranje bo v višini 51% upravičenih stroškov, oziroma 2,51 milijona evrov. Sicer je na oktobra 2019 objavljeni razpis ‘IPE Promet 2019’, z okvirnim proračunom v višini 1,4 milijarde evrov, prispelo 262 prijav iz vseh 27 držav članic EU.

Komisija EU se je odločila, da odobri sredstva za polovico vseh prijav. Sicer bi vsi projekti skupaj potrebovali 4,5 milijard evrov evropskih sredstev, kar je trikrat več od denarja, ki je na razpolago

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.