Naslovnica Slovenija Poročilo konzularne službe pozitivno o ‘SMS VELEPOSLANISTVO’

Poročilo konzularne službe pozitivno o ‘SMS VELEPOSLANISTVO’

Avtor: Spletno Uredništvo

Konzularna služba Ministrstva za zunanje zadeve je izdala svoje poročilo za leto 2017. Naloga službe je, da v sodelovanju s 65 konzularnimi uslužbenci na 53 predstavništvih Republike Slovenije varuje interese države, njenih državljanov in pravnih oseb v tujini, poleg tega pa tudi spremlja in izvaja zakonodajo s področja državljanstva, migracij in tujcev v Republiki Sloveniji.

konzulat rs.png 2

Stopnja zaščite slovenskih državljanov v tujini se je vzadnjem letu povečala (foto: Jordi Ferrer)

V letu 2017 so delo Konzularne službe RS zaznamovali konzularno krizno upravljanje, uvedba sms storitve “VELEPOSLANISTVO”, priprava Zakona o konzularni zaščiti, ki je prva zakonska podlaga namenjena izključno konzularni zaščiti državljanov ter uvedba t.i. “outsourcinga” na Kitajskem, kar bo olajšalo pridobivanje vizumov v tej državi.

Konzularno krizno upravljanje se je v preteklem letu nanašalo na nudenje konzularne pomoči in zaščite državljanov, ki so se znašli na območjih naravnih nesreč in katastrof (npr. v primeru orkana Irma). Z namenom učinkovitejšega obveščanja so prenovili konzularne spletne strani MZZ, med drugim tudi informacije za popotnike, varnostne nasvete in informacije za tujce.

Konzularno službo so popotniki preko Obrazca o potovanju v tujino v več kot 980 primerih obvestili o svojem potovanju v tujino, kar je za 22,5 % več kot v letu 2016. Ta podatek kaže na pričakovanja slovenskih državljanov, da se ta oblika konzularne zaščite še dodatno okrepi.

Slovenski konzuli v tujini so v letu 2017 opravili več kot 48.500 različnih konzularnih opravil (npr. izdaja potnih listov in osebnih izkaznic, izdaja vizumov, razna potrdila o matičnih dejstvih, sprejemi vlog in zajemov prstnih odtisov za dovoljenja za prebivanje, itd). Prav tako so izvedli volilna opravila za zakonodajni referendum o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper (ZIUGDT) in za dva kroga volitev predsednika republike.

V letu 2017 je uspešno uvedla novo SMS storitev – VELEPOSLANISTVO. Uporabniki slovenskih mobilnih operaterjev (A1, Bob in Telemach) ob vstopu v drugo državo prejmejo SMS obvestilo s kontaktnimi podatki pristojnega veleposlaništva, ki jim v tej državi lahko nudi nujno konzularno zaščito.

Storitev je namenjena predhodnemu obveščanju državljanov, ki potujejo v tujino in ki bi se morebiti znašli v težavah, o kontaktih, na katere se lahko v nujnih primerih obrnejo za pomoč. Dobre štiri mesece po uvedbi storitve Konzularna služba ocenjuje, da se je stopnja varnosti za slovenske državljane v tujini povečala, postopek urejanja nujnih zadev pa se je na ta način za državljana, uporabnika SMS storitve, bistveno skrajšal.

Izrednega pomena za Konzularno službo je tudi priprava Zakona o konzularni zaščiti, ki v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo glede usklajevanja in sodelovanja pri zagotavljanju konzularne zaščite državljanov Unije brez predstavništva v tretjih državah, hkrati pa zagotavlja ustreznejšo pravno podlago za nudenje konzularne zaščite slovenskim državljanom in državljanom EU. 

Zakon opredeljuje tudi nove finančne mehanizme, ki bodo olajšali reševanje slovenskih državljanov v urgentnih primerih v tujini, ko so brez kakršnihkoli finančnih sredstev. Predlog zakona je Vlada RS sprejela 15. februarja 2018 in je trenutno v obravnavi v Državnem zboru.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.