Naslovnica Svet & EU Pomoč za nesrečno Indonezijo

Pomoč za nesrečno Indonezijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Naj bo kriva mati narava ali bog, Indonezijo je v zadnjih dneh prizadela vrsta katastrof, ki so po zadnjih podatkih terjale več kot 1500 življenj. Otoška država na jugu Azije je ta teden doživela potres, plazove, cunami in izbruha dveh vulkanov. Povsod se vrstijo pozivi za humanitarno pomoč. 

 indo potresKatastrofalni prizori se v Indoneziji ponavljajo iz leta v leto (foto: flickr.com/ DFAT photo library/AusAID)

 

Najprej je v soboto indonezijski otok Sulavezi, nekoč bolj znan kot Celebes, stresel močan potresni sunek za jakostjo 7,6 po Rihterjevi lestvici. Slednjemu je hitro sledil cunami, popotresni valovi pa so ponekod dosegli tudi petnajst metrov višine. Video posnetki, ki so obkrožili svet, so močno spominjali na katastrofo, ki je prizadela skajni zahod drugega indonezijskega Sumatre v katastrofalnem ‘božičnem potresu’ leta 2004.  

V naslednjih dneh se je na Sulaveziju in sosednjih manjših otokih nadaljevalo iskanje preživelih in štetje žrtev, število umrlih pa je hitro preseglo tisoč. Zadnji uradni podatki govorijo o 1500 smrtnih žrtvah, a utegne število še narasti, saj pogrešajo še vsaj 1000 ljudi. Posebej je prizadeto mesto Palu. Na otoku je zaradi potresa prišlo tudi do plazov blata, ki so zasuli nekaj vasi v notranjosti, kamor sicer cunami ni segel. 

Poleg tega pa po potresu na indonezijskem ozemlju svoje aktivnosti močno povečala dva vulkana, ki sta sicer precej oddaljena en od drugega, a se nahajata na isti tektonski prelomnici. Volan Soputa je celo na otoku Sulevezi, toda od mesta Pelu je oddaljen okrog 600 kilometrov in se nahaja na najmanj obljudenem delu otoka, zato tam ni pričakovati hujših težav. Celo serijo izburhov pa so od torka dalje zabeležili na otoku Anak Krakatau. 

Anak Krakatau pomeni otrok Krakatava (oz. Krakatoe) in leži v Sundskem prelivu med najbolj obljudenima indonezijskima otokoma Sumatro in Javo. Krakatau je znan po tem, da je bila njegova erupcija leta 1883 eden največjih zabeleženih izbruhov vulkana v človeški zgodovini, ekspozija se je slišala tudi 4800 kilometrov stran. Mrtvih je bilo najmanj 40.000 ljudi, najbrž pa precej več, saj tedaj ni obstajalo statistično štetje prebivalstva.

Še precej hujša katastrofa pa se je na Sumatri zgodila pred približno 70.000 leti, ki je izbruhnil supervulkan, ki se danes nahaja pod jezerom Toba. Po naketerih teorijah naj bi se tedaj zaradi pepela in dolgoletne zatemnitve sonca celotno človeštvo znašlo na robu preživetja. Po drugih teorijah pa je šlo za velikansko katastrofo, ki je bila omejena ‘le’ na območje južne Azije.   

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.