Naslovnica Svet & EU Policijsko nasilje je v EU nesprejemljivo in zahteva preiskave

Policijsko nasilje je v EU nesprejemljivo in zahteva preiskave

Avtor: Spletno Uredništvo

 Poslanci Evropskega parlamenta so se ta teden lotili zelo zanimive teme – policijskega nasilja. Strinjali so se, da je policijsko nasilje v EU nesprejemljivo in da ga je potrebno vedno preiskovati. Zato so pozvali k večjemu nadzoru nad delom organov pregona.

 Policijsko nasilje je v EU nesprejemljivo in zahteva preiskaveTudi policisti v EU včasih prekoračijo mejo, a na našo srečo se to dogaja redkeje kot drugje po svetu (foto: pikist.com) 

 

Policijsko nasilje se ne dogaja le v Združenih državah Amerike, Hong Kongu in Belorusiji, dogaja se tudi po državah Evropske unije. O maltretiranju domnevno sumljivih oseb, ki so nato umrle, ko so bile zaprte, so v zadnjih letih poročali iz Italije in iz Francije. Tokrat so evro-parlamentarci opozorili na primer slovaškega državljana Jozefa Chovanca, ki je februarja 2018 umrl v policijskem priporu na letališču Charleroi.

Zato so po razpravi belgijske oblasti javno pozvali, naj podrobno raziščejo okoliščine tega primera. Napovedali so tudi, da preiskavo v imenu Parlamenta EU spremljal Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, kar priča o resnosti te problematike. Sodelujoči v razpravi so spomnili tudi na policijsko nasilje nad posebej ranljivimi družbenimi manjšinami in tudi na nasilje, ki so ga v državah članicah policisti izvajali nad protestniki.

Poslanci Evropskega parlamenta so jasno zahtevali, da morajo vsi vpleteni odgovarjati za svoja dejanja in da bi bilo treba izvesti tudi neodvisne preiskave. Očitno policijskim silam ali celo pravosodnim sistemom nekaterih držav članic EU poslanci ne zaupajo prav veliko. Po drugi stani pa velja dodati, da razmere niso povsod enake. Nekaj poslancev je namreč opozorilo na težavno delo policije in tudi pohvalilo delo policistov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.