Naslovnica Šport Revolucija v Premier League je bila vsaj začasno preložena

Revolucija v Premier League je bila vsaj začasno preložena

Avtor: Spletno Uredništvo

V angleškem nogometu se skoraj zagotovo obetajo velike novosti. Najbogatejši klubi Premier League na čelu z Manchester Unitedom in Liverpoolom so namreč pripravili projekt obsežne prenove, imenovan Big picture. Od predvidenih sprememb naj bi imeli koristi vsi klubi, tudi tisti v nižjih angleških ligah. Vendar so projekt pred dnevi ‘premierligaši’ gladko zavrnili, saj je vseboval precej spornih točk. Predvsem se ostali niso strinjali, da bi po novem o vsem odločalo le 6 najbolj bogatih klubov. 

Revolucija v Premier League je bila vsaj začasno preloženaSicer tudi mnogim manjšim klubom trda prede, a so tisti z največjim proračunom trenutno še najbolj na udaru (foto:weallfollowunited.com)

 

Big Picture je ime projekta, ki naj bi prinesel največjo prenovo v angleškega nogometu od ustanovitve Premier League leta 1992. Pobudnika projekta sta Manchester United in Liverpool, podpirali pa naj bi ga predvsem preostali bogatejši angleški klubi. Po tem načrtu bi klubom iz nižjih lig pripadlo več finančnih sredstev, najprej pa naj bi jim razdelili 250 milijonov funtov, da bi lažje preživeli posledice pandemije.

Vendar pa je projekt predvideval tudi celo vrsto spornih točk, zato ni čudno, da so ga na nedavnem glasovanju klubov iz Premier Legague zavrnili. Prva sporna zadeva je bila ukinitev tekmovanj za ligaški pokal (FA) in za angleški superpokal (t.i. ‘Commnity shield’). Prav tako naj bi se zmanjšalo število ekip v Premier League z 20 na 18, a to ni tako problematična zadeva, saj so je že pred časom Angležen predlagala tudi UEFA.

Daleč najbolj kontroverzen predlog pa je bil ukinitev glasovalnega sistema, po katerem ima vsak prvoligaški klub en glas. Po novem predlogu naj bi vso odločanje prešlo v roke šestih največjih klubov Manchester Unitedu, Liverpoolu, Manchester Cityju, Chelseaju, Arsenalu in Tottenhamu. Seveda so bili ostali klubi proti. Toda izvršni podpredsednik Manchester Uniteda Ed Woodward je kljub porazu na tem glasovanju kasneje izjavil, da bo United še naprej vztrajal pri prenovi.

Sicer Woodward, ki je po pokliucu bankir, trdi, da je v ozadju projekta prenove strukture in financiranja angleškega nogometa nesebična ‘solidarnostna’ skrb za vse klube. Najbrž pa ni velika skrivnost, da so prav najbogatejši klubi zaradi pandemije koronavirusa kvantitativno doživeli največje izpade prihodkov in da tudi letošnji finančni rezultati Manchester Uniteda niso dobri.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.