Naslovnica Slovenija Dokončna ureditev oskrbe s pitno vodo za jugozahodno Slovenijo

Dokončna ureditev oskrbe s pitno vodo za jugozahodno Slovenijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Dokončna ureditev oskrbe s pitno vodo za prebivalstvo širšega področja jugozahodne Slovenije je od včeraj še za velik korak bližje. Podpisana je bila namreč pogodba za izdelavo osnovne projektne, prostorske in investicijske dokumentacije. Po sveži odločitvi pristojnega ministrstva naj bi vodo dobili iz zajetja Padež, oziroma z zajezitvijo potoka Suhorica.

Dokončna ureditev oskrbe s pitno vodo za jugozahodno SlovenijoPodobno vodno zajetje na Češkem (foto: commons.wikimedia.org/Jiří Sedláček)

 

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) se je ta teden dokončno odločilo, kje bodo vzpostavili strateški vodni vir za skoraj vso jugozahodno Slovenijo, saj bodo poleg novega zajetja povezali vodovodne sisteme Slovenske Istre, Brkinov, Krasa, Ilirske Bistrice in morda tudi občin Pivka (ter, zakaj ne, tudi Postojna). Vodo naj bi dobili iz zajetja Padež, oziroma z zajezitvijo potoka Suhorica.

»Z novim vodnim virom bodo dolgoročno zagotovljene potrebne količine pitne vode za prebivalce, ki jih z vodo oskrbuje Rižanski vodovod, hkrati pa bo nov vodni vir predstavljal rezervni vodni vir tako za Kraški vodovod kot tudi za vodovod v občini Ilirska Bistrica, Brkine in po potrebi občino Pivko. Na območju živi v 355 naseljih 134.178 prebivalcev v 10 občinah s skupno površino 1586 km,« so pojasnili z MOP.

Direktor Direkcije za vode Roman Kramer in direktor podjetja LUZ d. d. Tadej Pfajfar sta včeraj že podpisala pogodbo za pripravo primarne projektne, prostorske in investicijske dokumentacije za ta projekt. Sicer glede projekta obstajata dve varianti – akumulacijski prostor se bo polnil tako z lastnimi vodami Suhorice ali s pomočjo manjšega zajetja Padež z načrpano vodo iz potoka Padež.

Ni potrebno posebej poudarjati, kako pomembno bi bilo novo zajetje in povezava vseh primorskih vodovodnih sistemov v času, ko klimatske razmere postajajo čedalje bolj nepredvidljive in tudi suše bolj intenzivne. Priprava dokumentacije naj bi trajala 2 leti, velja pa dodati, da je lokalna skupnost proti projektu (čeprav naj bi predvidoma slednji stal na zelo redko obljudenem območju in daleč od najbližjih hiš).

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.