Naslovnica Slovenija Pojasnila glede dimnikarjev, dvolastnikov in delodajalcev

Pojasnila glede dimnikarjev, dvolastnikov in delodajalcev

Avtor: Spletno Uredništvo

Pandemija povzroča veliko najrazličnejših zapletov v vsakdanjem življenju Slovencev. To velja tudi za dimnikarje, lastnike parcel v Italiji in tudi za delovno inšpekcijo.

 Pojasnila glede dimnikarjev dvolastnikov in delodajalcev

Pandemija je prekinila tudi vse nenujne aktivnosti dimnikarjev (foto: gov.si)

 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je tako pojasnilo, da rednih in periodičnih dimnikarskih storitev zaradi preprečevanja razširjanja virusa ni dovoljeno izvajati in sicer zaradi neposrednih stikov s potrošniki, zlasti s starejšimi. Dovoljene so le intervencijske storitve, kot v primeru požara v dimniku, zamašitve peči ali dimnika ter uhajanja ogljikovega monoksida. Tudi pri teh posredovanjih pa se morajo dimnikarji izogibati stikom z ljudmi, uporabljati ustrezno zaščito opremo ter poskrbeti za prezračevanje prostorov.

Vlada RS je pojasnila, da njen zadnji odlok o omejenem vstopu v Italijo ne velja za lastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje. »To v praksi pomeni, da lahko državljani RS, ki imajo kmetijsko zemljo v Italiji in obratno, državljani Italije (t. j. tudi slovenski zamejci), ki imajo kmetijsko zemljo v RS prečkajo mejo, tako kot do sedaj – na maloobmejnih mejnih prehodih, na polju ipd. Izpolnjevati morajo zgolj pogoj, da je prehod nujen zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelskih opravil,« so sporočili z Vlade.

Čeprav so vsi maloobmejni prehodi z Italijo zaprti, jih lahko torej dvolastniki mirno prečkajo. Oglasil pa se je tudi Inšpektorat za delo, ki je ta teden prejel vrsto prijav, da se delodajalci ne držijo vseh zahtevanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Povišalo pa se je tudi število prijav s področja zagotavljanja pravne varnosti delavcev. Zato bo Inšpektorat za delo, ne glede na pandemijo, še poostril nadzor tako s področja varovanja zdravja kakor tudi s področja zagotavljanja pravne varnosti delavcev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.