Naslovnica Šport Formula 1 danes odhaja na poletne počitnice

Formula 1 danes odhaja na poletne počitnice

Avtor: Spletno Uredništvo

Tudi v svetu Formule 1 še ne vedo, kdaj se bo pravzaprav začela sezona in koliko dirk bo sploh možno izpeljati. Da bi rešili, kar se rešiti da, pa so pravkar prestavili poletni premor. Začel se bo že danes, predvidoma pa naj bi trajal do 8. aprila. 

 Fotografija z zadnje VN Nizozemske v letu 1985 (foto: FB Zandvoort 2020/Nico Hulkenberg)

 

Po izbruhu pandemije koronavirusa Covid 19 je bila prva dirka sezone formule 1 v Avstraliji odpovedana. Sledile so odpovedi ostali uvodnih dirk sezone, tako da je koledar formule 1 za leto 2020 postal velika neznanka. Za ta konec tedna predvidena Velika nagrada Bareina je bila odpovedana, enako kot obe aprilski dirki – zgodovinska prva VN Vietnama v Hanoju in VN Kitajske v Šanghaju.

Trenutno še kaže, da bi lahko bila prva dirka sezone na sporedu 3. maja in sicer na prenovljenem dirkališču v Nizozemskem Zandvoortu. VN Nizozemske bi se tako vrnila domov prvič po letu 1985, ko je se tam zadnjič odvila dirka formule 1. In to kakšna dirka – svojo zadnjo zmago v karieri je namreč tam dosegel Niki Lauda, drugi je bil njegov moštveni tovariš pri McLarenu Alain Prost, tretji pa Ayrton Senna z Lotusom.

Ljubitelji F1 si lahko trenutno samo predstavljajo, kako naj bi letos izgledale nove tribune s stotisočglavo množico predvsem v oranžno obarvanih gledalcev, ki bi spremljali domačina Maxa Verstappna, medtem ko bi slednji na vsak način poskušal zmagati na prvi nizozemski Veliki nagradi po 35 letih. Zamik tekmovalnega koledarja pa je sedaj prisilil vodstvo F1 k edinemu logičnemu ukrepu in sicer bo vsakoletna poletna pavza tokrat odpadla, oziroma jo bodo začeli kar danes.

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA in družba, ki upravlja s F1 Liberty Media, sta namreč včeraj ekipam predlagali, da poletni odmor odpade in da se ga premakne na obdobje od 19. marca do 8. aprila. To bo prekinilo delo moštev, tudi vrata tovarn oziroma razvojnih centrov pa bodo ostala zaprta. Tako bodo vsi lahko v miru počivali v karanteni in nabirali moči pred nadaljevanjem sezone, ki bo kasneje zaradi strnjenega ritma dirk še kako naporna.

Red Bull Racing, Alfa Romeo in Ferrari se že strinjajo, ostale ekipe se bodo predvidoma pridružile v naslednjih urah. “Scuderia Ferrari v celoti podpira odločitev FIA in formule 1 o predčasnem poletni pavzi, zato bomo zaprli vrata od danes do 8. aprila,” so sporočili iz Maranella.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.