Naslovnica Svet & EU Evropska komisija je predstavila načrte glede Vzhodnega partnerstva

Evropska komisija je predstavila načrte glede Vzhodnega partnerstva

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je včeraj predstavila dolgoročne načrte glede vzhodne Evrope in tamkajšnjih držav, ki niso v EU. Gre za tako imenovano Vzhodno partnerstvo, v katerem se nahaja 6 držav nekdanje Sovjetske zveze.

Evropska komisija je predstavila načrte glede Vzhodnega partnerstva

Zastava samooklicane države Moldavske republike Pridnesterje (foto: commons.wikimedia.org)

 

Evropska komisija je določila cilje politike ‘Vzhodnega partnerstva’ za obdobje po letu 2020 in oznanila, kako bo sodelovala z državami tega partnerstva in ‘krepitvi njihove odpornosti v soočanju z današnjimi izzivi’. V to partnerstvo so vključene z Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Gruzija, Moldavija in Ukrajina. Gre torej za zadnje države Evrope, ki še niso vključene v EU in po trenutnih napovedih vsaj še nekaj let ne bodo.

EU želi povečati blagovno menjavo in povezljivost s temi državami, tam okrepiti demokratične procese in vladavino prava, spodbuditi digitalno preobrazbo ter oblikovanje pravične in vključujoče družbe ter pomagati prilagajanju na podnebne spremembe. »Uspeh naših sosed je tudi uspeh Evropske unije. Vzhodno partnerstvo je še vedno ključni element zunanje politike EU,« je povedal podpredsednik Komisije EU Josep Borrell. 

Načrte, ki temeljijo na dosedanjem, že 10 let trajajočem partnerstvu, naj potrdili v okviru priprav na Vrh Vzhodnega partnerstva, ki bi moral biti na vrsti junija letos. Sicer je bilo vseh 6 naštetih držav nekoč del Sovjetske zveze. Armenija in Azerbajdžan sta zaradi  Gorskega Karabaha vseskozi na pragu vojne, Ukrajina je še vedno sredi državljanske vojne (in brez Krima), v Moldaviji obstaja država v državi, ki se imenuje Pridnesterje, znotraj mednarodno priznanih mej Gruzije sta pa takšni odcepljeni državi kar 2 – Abhazija in Južna Osetija.

Edino Belorusija ni okusila nobene vojne po letu razpadu Sovjetske zveze, ki se je začel leta1990. Od leta 1994 pa jo vodi Aleksander Lukašenko, ki ga zahodni mediji imenujejo zadnji diktator v Evropi. Razen teh držav izven evropskih povezovalnih procesov ostaja le še Rusija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.