Naslovnica Svet & EU Pogajanja o dolgoročnem proračunu EU in skladu za oživitev gospodarstva

Pogajanja o dolgoročnem proračunu EU in skladu za oživitev gospodarstva

Avtor: Spletno Uredništvo

Na uradni spletni strani evropskega Parlamenta je bila objavljena novica, da so se končno začela pogajanja med Parlamentom EU, Svetom EU in Komisijo EU glede dolgoročnega proračuna EU in sklada za oživitev gospodarstva, kar je tesno povezano z dogovorom o financiranju EU za obdobje 2021–2027. Poudarek je na besedi končno, saj očitno tudi v Parlamentu opažajo, da bi lahko evropski postopki tekli hitreje.

Pogajanja o dolgoročnem proračunu EU in skladu za oživitev gospodarstva‘Šefi’ EU so se na maratonskem julijskem zasedanju nekako le dogovorili, zastopniki ljudstva v Parlamentu EU pa se z marsičem ne strinjajo (foto: consilium.europa.eu)

 

 V ponedeljek, 20. julija sta predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen in predsednik Sveta EU Charles Michel po maratonskem zasedanju razglasila veliko zmago za vse Evropejce, češ, da so se glede okrevanja po pandemiji koronavirusa dogovorili prav vse – tudi glede dolgoročnega proračuna EU in sklada za oživitev gospodarstva, kar je tesno povezano z dogovorom o financiranju EU za obdobje 2021–2027.

Že isti dan pa jih je predsednik Parlamenta EU David Sassoli opozoril, da se v Evropskem parlamentu utegne zaplesti, kar se je nato tudi dejansko zgodilo. Na hitro sklicanem spletnem izrednem plenarnem zasedanju so imeli evro-parlamentarci veliko pripomb sprejeti dogovor in predvsem predvideni rezi v dolgoročnem proračunu EU so bili zanje povsem nesprejemljivi. Nato je ostalo pri tem, saj so enomesečne poletne počitnice za neutrudne delavce struktur EU pač pomembnejše.

Šele predvčerajšnjim (v četrtek, 27. avgusta) so se delegacije Sveta EU, Parlamenta EU in Komisije EU končno srečale na skupnih tristranskih pogovorih. Kljub pozitivnemu začetku pogajanj pa bo trajalo še precej časa, da pridejo do kakšnih konkretnih rešitev. “Potrebno je zagotoviti ustrezna sredstva za vodilne programe EU, kot so programi za raziskave ali mlade, ki so pomembni za Parlament.

Napredek mora biti dosežen na področju lastnih virov – prihodkov EU – in pravne države, vloge proračunskega organa in nekaterih horizontalnih vprašanj, kot je na primer podnebje. Prepričan sem, da bomo lahko v prihodnjih tednih nadaljevali s pozitivnim in konstruktivnim načinom dialoga. Želimo doseči dogovor, vendar želimo doseči dober dogovor. Ne toliko za Parlament kot tak, ampak za evropske državljane,” je pojasnil predsednik parlamentarnega Odbora za proračun Johan Van Overtveldt.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.