Naslovnica Svet & EU Podaljšanje gospodarskega sporazuma med EU in Sejšeli

Podaljšanje gospodarskega sporazuma med EU in Sejšeli

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament se je ta teden ubadal z različnimi aktualnimi temami, posvetil pa se je tudi ribištvu. Sicer to ni prav nič neobičajno, vendar so se tokrat poslanci lotili podaljšanja ribiškega partnerstva EU – s Sejšeli. Djestvo, da to partnerstvo obstaja že od leta 1984, je malo znano. Prav tako malo ljudi ve, da Ekskluzivna morska gospodarska cona Sejšelov obsega več kot 1,37 milijona kvadratnih kilometrov Indijskega oceana.

Podaljšanje gospodarskega sporazuma med EU in SejšeliV tem primeru ne gre za znani turistični paradiž na kopnem, ampak za trajnostno ribiško politiko v oceanu daleč okrog Sejšelov (foto: pixabay.com/leglsebastian7)

 

Evropski parlament je te dni sprejel prenovljeni protokol k obstoječemu sporazumu EU o partnerstvu v ribiškem sektorju z Republiko Sejšeli. Sejšeli so sicer otočje v Indijskem oceanu, ki je znano predvsem po turizmu, a imajo še enega gospodarskega asa v rokavu – ekskluzivna morska gospodarska cona Sejšelov obsega 1.374.000 km2. Za lažjo primerjavo- ta morska površina je večja kot dve kopenski površini Franciji.

Sporazum o ribolovu med EU in Sejšeli obstaja že od leta 1984, nakar so bili protokoli, ki opredeljujejo ribolovne možnosti in finančni prispevek EU, večkrat posodobljeni. »Protokol zagotavlja možnosti ribolova tunov za do 40 zapornih plavaric iz Španije, Francije in Italije ter osmih površinskih parangalov iz Francije, Španije in Portugalske (skupaj 50.000 ton tune na leto).

Finančni prispevek EU znaša 5,3 milijona EUR na leto. Od tega zneska 2,5 milijona EUR predstavlja plačilo za pravico do dostopa do voda Sejšelov, kar ustreza referenčni tonaži 50.000 ton tuna na leto. Preostalih 2,8 milijona EUR zagotavlja sektorsko podporo za razvoj ribiške politike Sejšelov,« so zapisali v izjavi za javnost.

Evro-poslanci so v četrtek sprejeli še dodatno resolucijo, kjer so pozvali, naj se ribiški sektor Sejšelov bolj vključi v izvajanje sporazuma, naj se čezmerni ulov rumenoplavute tune obnovi z regionalnimi ukrepi in da bi morala evropska flota napraviti več, da se prepreči prekomerni ribolov. Sicer je jasno, da si želi EU ohraniti stalni dostop za svoja plovila v Ekskluzivni ekonomski coni Sejšelov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.