Naslovnica Slovenija Deseti Tradicionalni slovenski zajtrk v znamenju medu in osveščanja

Deseti Tradicionalni slovenski zajtrk v znamenju medu in osveščanja

Avtor: Spletno Uredništvo

V petek, 20. novembra bo na vrsti letošnji Dan slovenske hrane. Kljub vsem zapletom zaradi pandemije koronavirusa, bo v sklopu dogajanja že 10. leto zapored potekal tudi Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Slednji je namenjen šolarjem, letos pa bo precej drugačen kot običajno.

Deseti Tradicionalni slovenski zajtrk v znamenju medu in osveščanjaSlovenska lokalna živila so vsekakor letos hit, sploh zaradi zapiranja občinskih meja in solidarnosti med prebivalci Slovenije (foto:Tomo Jeseničnik/MKGP)

 

Okrogle, desete izvedbe Tradicionalnega slovenskega zajtrka (TSZ), zaradi pandemije koronavirusa letos v šolah in vrtcih ne bo moč izpeljati kot v preteklosti. Zato so se organizatorji odločili, da bodo več pozornosti namenili promociji TSZ, ozaveščanju o pomenu dneva in spodbujanje k uporabi slovenske hrane, kar je sicer že od izbruha pandemije koronavirusa v mesecu marcu postalo stalnica.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) se je že lotilo promocije TSZ in sicer pod sloganom ‘Zajtrk z medom – super dan!’ »Ne samo kruh, maslo, med, mleko in jabolko, ki ponazarjajo TSZ, zajtrk lahko sestavljajo tudi različne kaše, jajca, marmelade, in tako naprej. Zagotovo pa bo obeležitev še boljša, če bodo tudi v druge dnevne obroke vključena lokalna živila,« pravijo na MKGP.

Sicer je jasno, da je osrednji namen Dneva slovenske hrane oziroma TSZ podpora domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane, spodbujanje samooskrbe, informiranje o pomenu opraševanja čebel in ostalih opraševalcev, skrb za obvarovanje naravnega okolja, aktivnosti ohranjanje podeželja in spodbujanje zanimanja za gospodarske dejavnosti na kmetijskem področju. Sicer je bila pobudnica celotnega projekta Čebelarska zveza Slovenije, vseeno pa je med v ospredju TSZ tudi zaradi svojih zdravilnih značilnosti

Pri organizaciji TSZ sicer ob MKGP sodelujejo še ministrstva, pristojna za zdravje, izobraževanje, kulturo, okolje in prostor, Zavod RS za šolstvo, Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zadružna zveza Slovenije ter Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.