Naslovnica Svet & EU Pitna voda bo morala biti na voljo vsem Evropejcem

Pitna voda bo morala biti na voljo vsem Evropejcem

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament je včeraj potrdil dogovor z državami članicami o novi skupni evropski direktivi o pitni vodi in tudi o zmanjšanju plastičnih odpadkov. Gre za velik uspeh direktne demokracije, saj se je vse začelo s peticijo, ki jo je podpisalo 1,8 milijona prebivalcev Evrope. To pa je številka, ki je ne evropski parlamnet ne evropska komisija nista mogla kar spregledati. 

Pitna vodna bo morala biti na voljo vsem EvropejcemSlovenija je pravico do pitne vode že leta 2016 zapisala v ustavo in tako dala vzgled vsem ostalim v EU (foto: pixnio.com)

 

Nova direktiva o pitni vodi, ki jo je pravkar sprejel Parlament EU, bo vsem zagotovila boljši dostop do kakovostne vode iz pipe. Direktiva je plod peticije, ki jo je podpisalo 1,8 milijona Evropejcev. Gre za prvo uspešno evropsko državljansko pobudo, ki jo potrdil tudi Evropski parlament. Poimenovali so jo ‘Right2Water’ in morda se bo v zgodovino zapisala kot pomemben korak proti neposredni demokraciji ljudstva (ko ljudje ne potrebujejo političnih strank, da bi izrazili svoje interese).

Po novi direktivi bodo morale države članice EU najprej zagotoviti brezplačen dostop do vode v javnih stavbah, a ne le tam. »Restavracije, menze in ponudnike cateringa pa bodo morale spodbuditi, da strankam vodo nudijo brezplačno ali za majhno doplačilo za strežbo. Izboljšati bodo morale tudi dostop do vode za ranljive skupine, kot so begunci, nomadske skupnosti, brezdomci in manjšinske kulture, kot so Romi in potujoče skupine,« so sporočili iz Parlamenta EU.

EU bo odslej več pozornosti namenila tudi spremljanju in dvigu kakovosti vode, ki priteče iz pip. Tako bodo uvedli strožje kriterije glede onesnaževanja, oz. prisotnosti določenih snovi v pitni vodi. Komisija EU bo do začetka leta 2022 pripravila seznam snovi, škodljivih za zdravje, kot so zdravila, endokrini motilci in mikroplastika. Države članice bodo morale zagotoviti, da bodo novi ukrepi temeljili na previdnostnem načelu, da se kakovost pitne vode ne bo poslabšala in da bodo ratificirale zakonske spremembe v roku dveh let.

Komisija EU še opozarja, da bi lahko gospodinjstva v EU z manjšo porabo ustekleničene vode prihranila več kot 600 milijonov evrov letno. Poleg tega bi se tako zmanjšala količina plastičnih odpadkov, ki nastanejo z ustekleničeno vodo, s čemer bi se bo zmanjšalo tudi onesnaževanje morja in okolja nasploh. Dodali so še, da so plastične steklenice tisti proizvod za enkratno uporabo, ki ga najpogosteje najdejo na evropskih plažah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.