Naslovnica Svet & EU Pestro plenarno zasedanje s pogledom proti prihodnosti

Pestro plenarno zasedanje s pogledom proti prihodnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski poslanci so zaključili s prvim oktobrskim plenarnim zasedanjem. Na njem so glasovali so o vladavini prava v EU, podnebnemu onesnaženju, Brexitu, financiranju podjetij, okrevanju po pandemiji in še o marsičem.

Pestro plenarno zasedanje s pogledom proti prihodnosti

Tudi brezposelnost mladih skrbi evropske poslance, a se zahteva, da naj se mladim ponudijo kakovostna, raznolika in prilagojena delovna mesta, zdi precej nerealna (foto: “CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Source: EP)

 

Sodeč po kronologiji poročanja službe za obveščanje javnosti Evropskega parlamenta, so poslanci ta teden na štiridnevnem plenarnem zasedanju najprej potrdili nove zakone glede evropskih platform za množično financiranje, mala podjetja in zaščito investicij. Cilj je bil omogočiti enostavnejše množično financiranje na skupnem trgu EU in zagotoviti varnejše čezmejno vlaganje v gospodarske družbe.

Nato so se v Evropskem parlamentu lotili imenovanj v Komisiji EU. Mairead McGuinness so potrdili za komisarko za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov. Izvršnemu podpredsedniku Komisije EU Valdiu Dombrovskisu pa so spremenili obseg dela in pristojnosti, saj bo odslej odgovoren tudi za trgovino. Evro-poslanci so se posvetilu tudi Brexitu in potrdili dva predloga o upravljanju ‘Evrotunela’ pod Rokavskim prelivom.

»V sredo so poslanci potrdili tudi poročilo, v katerem so pozvali h krepitvi pravne države širom Evrope preko novega mehanizma, ki povezuje prejem evropskih sredstev s spoštovanjem pravne države v članici. V ločenem glasovanju so pozvali tudi k polnemu in brezpogojnemu spoštovanju evropskih vrednot v Bolgariji,« so o temeljnem principu EU, ki mu pravimo spoštovanje skupnih zakonov, sporočili s Parlamenta.

Prav tako so v sredo parlamentarci z glasovanjem potrdili, da morajo vse države članice EU do leta 2050 doseči podnebno nevtralnost. Poleg tega so predlagali, naj si EU zada cilj zmanjšanja izpustov za 60% že do leta 2030 ter naj zastavi nov vmesni cilj za leto 2040, da bi se že tedaj videlo, ali smo za leto 2050 na pravi poti. V sprejeti resoluciji zahtevajo tudi nove modele gospodarjenja z gozdovi, da bi s tem zagotovili okoljsko, družbeno in gospodarsko trajnost gozdov.

Glede okrevanja evropskega gospodarstva po pandemiji koronavirusa so poslanci v četrtek zahtevali, da naj države članice EU mladim ponudijo kakovostna, raznolika in prilagojena delovna mesta, usposabljanje ter pripravništvo. Poslanci pa so v četrtek zavrnili predloge Komisije EU glede prehrambnih proizvodov, ki vsebujejo titanov dioksid in akrilamid in tako za razliko od ‘zlobirane’ Komisije EU zaščitili zdravje potrošnikov, še posebej otrok.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.