Naslovnica Magazin Na Brdu o znanju, učenju in gospodarskem okrevanju

Na Brdu o znanju, učenju in gospodarskem okrevanju

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Brdu pri Kranju so gostili mednarodno konferenco ‘Vrh spretnosti 2020’, na kateri so sodelovali so predstavniki 36 držav z vseh kontinentov in zastopniki mednarodnih organizacij, ko so UNESCO, OECD, Svet EU in Komisija EU. Govora je bilo predvsem o ekonomskem okrevanju po pandemiji, učenju in različnih veščinah.

Na Brdu o znanju učenju in gospodarskem okrevanjuUčenje, zaposlovanje, gospodarstvo, tehnologija in inovacije so med seboj močno povezana področja (foto: MJU)

 

Slovenija je ta dogodek, ki je z izjemno udeležbo gostov z vsega sveta potekal na Brdu pri Kranju in prek spleta, pripravila na predlog Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Razpravi so se pridružili še predstavniki mednarodnih organizacij, kot so UNESCO, Svet EU in Komisija EU. Vsebina razprav je bila fokusirana na politike vseživljenjskega učenja in uporabo veščin, vse v povezavi  z gospodarskemu okrevanju po pandemiji koronavirusa.

»V okviru programa so spregovorili tudi o svojih vizijah prihodnjega razvoja veščin ter njihovi prilagoditvi aktualnim razmeram v svetu. Gosti so razpravljali o tem, kako lahko politike, tako nacionalne kot globalne, pripomorejo k spodbujanju kulture in razvoju sistemov vseživljenjskega učenja, tudi v luči globalnega spopadanja z aktualnimi razmerami,« so med drugim zapisali na spletnem mestu gov.si.

Na tem delno virtulanem zasedanju so se dotaknili tudi digitalizacije in umetne inteligence, sicer pa so v poročilu za javnost zapisali, da je pandemija koronavirusa sprožila najhujšo gospodarsko recesijo v zadnjem stoletju in da so milijoni so izgubili službo. Poleg tega je Covid 19 spremenil marsikaj v vsakdanjem življenju mnogih, saj je velik del delovne sile vsaj nekaj časa moral delati od doma.

Pot do okrevanja pa bo morala po filozofiji Ministrstva za javno upravo (MJU) vključevati vse sloje družbe in bo zahtevala jasno strategijo za razvoj in uporabo veščin ljudi, s poudarkom na zagotovitvi vseživljenjskega učenja in podpore iskalcem zaposlitev. In biti trajnostna in vključujoča.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.