Naslovnica Svet & EU Pester teden julijskega plenarnega zasedanja v Parlamentu EU

Pester teden julijskega plenarnega zasedanja v Parlamentu EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Evropskega parlamenta so napovedali, o čem bo govora na julijskem plenarnem zasedanju, ki bo na spredu ta teden od srede do petka. Govora bo predvsem o prioritetah nemškega predsedovanja Svetu EU, a tudi o proračunu, zdravstvu, cestnem prometu in o zakonodajnih spremembah. 

Pester teden julijskega plenarnega zasedanja v Parlamentu EUKanclerka Angela Merkel bo Parlamentu EU predstavila cilje nemškega predsedovanja Svetu EU (foto: en.kremlin.ru)

 

Nemčija je 1. julija prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu EU in sicer pod zelo jasnim geslom ‘Skupaj za obnovo Evrope’. Nemška kanclerka  Angela Merkel bo zato pojutrišnjem (v sredo, 8. julija) na julijskem plenarnem zasedanju Parlamenta EU s poslanci razpravljala o strategiji Nemčije in njenih ciljih, s posebnim poudarkom na gospodarskem okrevanju Evrope po pandemiji koronavirusa (ki ji ni videti konca).

Na plenarnem zasedanju bo govora tudi o zdravstvu. “Evropski parlament je maja pozval k oblikovanju samostojnega evropskega zdravstvenega programa, na podlagi česar je nastal program EU za zdravje, poimenovan ‘EU4Health’. Poslanci bodo razpravljali o pomanjkljivostih zdravstvenih sistemov, ki jih je razkrila kriza covida-19, in kako se bolje pripraviti na možne izzive na področju zdravja v prihodnje,” so pojasnili s Parlamenta EU.

Na sporedu zasedanja so tudi spremembe evropske zakonodaje glede delovnih pogojev za voznike tovornjakov, iskanje boljših rešitev za shranjevanje obnovljivih virov ter posodobitev smernic za financiranje energetskih projektov. Že danes bodo v Odboru za regionalni razvoj (REGI) glasovali o vzpostavitvi Sklada za pravičen prehod (k zelenemu gospodarstvu). Prav tako se bodo danes začela serija dialogov, v katerih bo predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli debatiral s filozofi, kulturniki, predstavniki civilne družbe in drugimi.

»V razpravi ‘Evropa, nova paradigma’ se mu bosta pridružila francoski filozof in sociolog Edgar Morin ter italijanski pisatelj, esejist in scenarist Roberto Saviano,« so še pojasnili s Parlamenta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.