Naslovnica Svet & EU Parlament je odobril dodatnih 47,5 milijarde evrov pomoči za evropske regije

Parlament je odobril dodatnih 47,5 milijarde evrov pomoči za evropske regije

Avtor: Spletno Uredništvo

Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta so včeraj odobrili nova sredstva za boj proti posledicam pandemije koronavirusa. Gre za kar 47,5 milijarde evrov, ves ta denar pa bo namenjen evropskim regijam.

Parlament je odobril dodatnih 475 milijarde evrov pomoči za evropske regijeSredstva bodo namenjena predvsem tistim gospodarskim sektorjem, ki jih bo korona-kriza najbolj prizadela (foto: pixabay.com)

 

Poslanci in poslanke Evropskega parlamenta so včeraj na decembrskem plenarnem zasedanju potrdili dodatno pomoč regijam EU za odziv na pandemijo koronavirusa ter njene socialne in zdravstvene posledice. Na decembrskem plenarnem zasedanju so namreč z velikansko večino glasov odobrili nova sredstva za boj proti posledicam pandemije in sicer gre za ogromen, kar 47,5 milijarde evrov velik kup denarja.

»Pomoč bo na voljo prek strukturnih skladov EU, in sicer je za leto 2021 predvidenih 37,5 milijarde EUR, za leto 2022 pa 10 milijard EUR. Operacije, ki jih krije REACT-EU, bodo upravičene do retroaktivnega financiranja od 1. februarja 2020. Sredstva bo mogoče porabiti do konca leta 2023,« so pojasnili s Parlamenta EU in dodali, da bodo investicije usmerjene predvsem v tiste sektorje, ki jih bodo gospodarske posledice pandemije najbolj prizadele.

Sveženj ukrepov REACT-EU je sicer po naložbeni pobudi v odziv na koronavirus (CRII) in naložbeni pobudi v odziv na koronavirus plus (CRII+) že tretji po vrsti. Prvi dve pobudi sta spremenili pravila za regionalno porabo, da bi omogočili hitrejše okrevanje, medtem se ko bodo sredstva za REACT-EU zagotovila iz evropskega instrumenta za okrevanje Next Generation EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.