Naslovnica Svet & EU Parlament EU trdi, da so migranti del hibridnega vojskovanja

Parlament EU trdi, da so migranti del hibridnega vojskovanja

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se med zadnjim zasedanjem ni posvetil le kršitvam človekovih pravic v Teksasu, Ruandi in Mnjamarju, ampak tudi v Belorusiji. Tokrat je bil povod za obravnavo Belorusije dogajanje z migranti na njenih mejah, mnogi pa bi radi režim Lukašenka privedli pred Meddržavno sodišče.
Beloruski predsednik Lukašenko in njegov prijatelj, ruski predsednik Putin (foto: president.gov.by)

Evropski parlament je minuli teden sprejel resolucijo, s katero je izrazil močno solidarnost z vsemi državami EU, v katere iz Belorusije poskuša pribežati večje število migrantov iz tretjih držav. Doslej je bilo več sto oseb pridržanih, potem ko so nezakonito vstopile v države članice EU, nekaj ljudi pa je pri tem tudi umrlo. Parlamentarci so prepričani, da nezakonite prehode migrantov v EU podpirajo beloruski državni organi.

Poleg tega pravijo, da so ilegalni prehodi skupaj s kampanjo dezinformiranja že kar oblika hibridnega vojskovanja s ciljem ustrahovanja in destabilizacije EU. Istočasno naj bi sicer EU pomagala nezakonitim migrantom, ki so obtičali na beloruski meji, vendar pa so poslanci predvsem zahtevali zaostrovanje dosedanjih gospodarskih sankcij za režim in osebje okrog predsednika Aleksandra Lukašenka.  

»Parlament je v resoluciji poudaril, da je treba preučiti možnost, da bi primer Belorusije predložili Meddržavnemu sodišču zaradi zločinov, ki jih je proti državljanom te države na množični ravni zagrešil režim nelegitimnega diktatorja Aleksandra Lukašenka. To bi bilo treba storiti na podlagi kršitev Čikaške in Montrealske konvencije ter Konvencije ZN proti mučenju, ki naj bi jih po navedbah iz besedila resolucije zagrešila beloruska država.

Poleg tega so obsodili nenehne stike med Aleksandrom Lukašenkom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter ponovno poudarili, da je nujno treba razkriti podporo Rusije Lukašenku pri brutalnem zatiranju beloruskega ljudstva ter njeno vpletenost v hibridne ukrepe proti EU,« so zapisali v sporočilu za javnost Parlamenta EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.