Naslovnica Slovenija Vojska pomaga reševati zadnji plavajoči mlin na Muri

Vojska pomaga reševati zadnji plavajoči mlin na Muri

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska vojska se je konec tedna lotila nevsakdanje, a zelo koristne akcije. V Veržeju je namreč pomagala pri dvigu mlinskega kolesa s plavajočih kumpov Babičevega mlina, zadnjega tovrstnega mlina na Muri.

Z Generalštaba Slovenske vojske (GSV) in Ministrstva za obrambo (MO) so objavili novico, da so pripadniki 670. logističnega polka ob podpori 157. logističnega polka logistične brigade Slovenske vojske v petek v Veržeju pomagali pri dvigu kolesa s plavajočih kumpov (čolnov) Babičevega mlina. Gre za zadnji tovrstni mlin na reki Muri in velja za izjemen kulturni spomenik ne le pomurske, ampak celotne slovenske kulturne dediščine.

»Mlinsko kolo bodo strokovnjaki čez zimo temeljito obnovili in restavrirali ter ga nato s pomočjo Slovenske vojske ponovno postavili na plavajoče kumpe. Tako bo ta kulturni spomenik obnovljen za prihodnje rodove,« so sporočili z GSV in MO. Sicer ima Babičev mlin, ki je ostal zadnji od nekdanjih 93 podobnih mlinov na Muri, pestro zgodovino. V zadnjem stoletju so ga namreč zaradi raznih nesreč in okvar morali obnavljali kar trikrat.

Mlin je sicer v lasti družine Babič že vse od leta 1912, prvotno pa je bila tudi mlinarska hišica na vodi, a so jo po požaru leta 1927 preselili na kopno. Edini preživeli panonski plavajoči mlin je danes znana lokalna prleško-prekmurska turistična atrakcija, v njemu pa običajno meljejo belo, rženo, krušno, ajdovo in koruzno moko, ajdovo in proseno kašo ter občasno še nekatere druge mlevske proizvode.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.