Naslovnica Svet & EU Parlament EU o napadih na šolarke, opozicijo, migrante

Parlament EU o napadih na šolarke, opozicijo, migrante

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se je moral ta ponovno posvetiti kršitvam človekovih pravic. Tokrat so poslanci sprejel resolucije o razmerah in dogajanju v Iranu, Kambodži in Tuniziji. Kaj imajo skupnega te tri države? Avtoritarne oblasti, ki ne izbirajo sredstev za uveljavljanje izključno svoje volje.
Parlament EU o napadih na šolarke, opozicijo, migrante

Kamboška narodna skupščina (foto: FB Khuon Sudary, podpredsednica kamboške skupščine)

Poslanci Evropskega parlamenta so se najprej izrekli glede dogajanja v Iranu, kjer je bilo od novembra na tisoče deklet in žensk po vsem Iranu napadenih s strupenimi kemikalijami. Gre za grozljiv poskus, da bi jim preprečili obiskovanje izobraževanja. Poslanci Evropskega parlamenta so najostreje obsodili nehumane napade in razveljavi vso zakonodajo, ki diskriminira dekleta in ženske.

Poslanci zahtevajo neodvisno preiskavo Sveta ZN za človekove pravice, v resoluciji pa so obsodili neukrepanje iranskega režima in njegovo namerno zatiranje verodostojnih poročil o sistematičnih strupenih napadih na šolarke. Nazadnje je Parlament EU ponovil svoj poziv Svetu EU, naj iransko vojaško organizacijo Islamsko revolucionarno gardo označi za teroristično organizacijo in še razširi seznam sankcij EU.

Glede dogajanja v Kambodži, je Parlament EU z resolucijo pozval oblasti, naj takoj izpustijo opozicijskega voditelja Kema Sokho ter vse opozicijske aktiviste, ki so bili obsojeni ali pridržani zaradi politično motiviranih obtožb, naj zagotovijo svobodne in poštene volitve julija 2023, naj dovolijo delovanje največje opozicijske stranke – Kamboške stranke narodne rešitve (CNRP) in delovanje neodvisnih kamboških medijev.

V Kambodži sicer že 38 let vlada nekdanji vojaški poveljnik Hun Sen, ki je pred nekaj leti razpustil največjo opozicijsko stranko ter se lotil tudi medijev in novinarjev. Podobno se tudi v Iranu že desetletja politični in verski voditelji oklepajo oblasti z zatiranjem drugače mislečih, očitno pa se na seznam držav z nedemokratično miselnostjo najvišjih predstavnikov oblasti uvršča tudi Tunizija, čeprav je predsednik Kasia Said po poklicu ustavni pravnik.

Evro-parlamentarci so od v resoluciji zahtevali, naj tunizijske oblasti nemudoma izpustijo Noureddina Boutarja, direktorja največje tunizijske neodvisne radijske postaje, ter vse druge samovoljno pridržane, vključno z novinarji, sodniki, odvetniki, političnimi aktivisti in sindikalisti. Parlament EU je tudi ostro obsodil rasistične izjave predsednika Saida proti podsaharskim migrantom in vse fizične napade nanje, ki so ji te izjave povzročile.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.