Naslovnica Trendi Serija štirih svežih dokumentarnih oddaj o gorah in gorništvu

Serija štirih svežih dokumentarnih oddaj o gorah in gorništvu

Avtor: Spletno Uredništvo
Na TV Slovenija v prihodnjih tednih prihajajo štiri dokumentarne oddaje, ki so posvečene goram. Zadnjo sredo v marcu in prvi tri srede v aprilu bo najprej na sporedu serija v treh delih ‘Gora ni večna’, cikel gorniških vsebin pa se bo končal z nagrajenim filmom ‘Reinhard Karl: umetnost plezanja’.
Serija štirih svežih dokumentarnih oddaj o gorah in gorništvu

Gore doživljajo klimatske spremembe, marsikaj pa je in še bo odvisno od človeka  (foto: SOJ RTV SLO)

S Službe za komuniciranje RTV Slovenija so napovedali, da bodo zadnji teden marca in prve tri tedne meseca aprila sredini popoldnevi na TV Slovenija rezervirani za vse ljubitelje gora in gorniškega filma. Radiotelevizija Slovenija je namreč medijski pokrovitelj vse bolj priljubljenega in prepoznavnega Festivala gorniškega filma, ki je bil letos na vrsti že sedemnajstič, zato je izbira kakovostnih gorniških vsebin za ‘televizijce’ zelo preprosta.

Tako so se letos odločili za štiri filmske produkcije. Najprej bodo predvajali serijo treh dokumentarnih oddaj z naslovom ‘Gora ni večna’, zadnja oddaja pa bo sveže nagrajeni film ‘Reinhard Karl: umetnost plezanja’. »Serija v treh delih ‘Gora ni večna’ postavlja v ospredje vprašanje spreminjanja podnebja in posledic, ki jih imajo te spremembe na gorski svet. Ni pa to edini vzrok spreminjanja gora.

Vseskozi so navzoči tudi naravni procesi propadanja in preobražanja, bolj ali manj neodvisni od človeka. V vsaki izmed treh epizod dokumentarne serije z naslovom Gora ni večna bo v ospredju nosilni lik, ki iz različnih vidikov pripoveduje in osmišlja obravnavano tematiko,« pojasnjujejo na RTV SLO. Osrednji liki pa bodo alpinistka in raziskovalka Irena Mrak, geograf, raziskovalec in gornik Miha Pavšek ter geograf, alpinist in alpinistični smučar Jaka Ortar.

Letošnji ciklus štirih gorniških oddaj pa bo zaključil filmom Reinharda Karla z naslovom ‘Umetnost plezanja, ki je vil na letošnjem Festivalu gorniškega filma nagrajen s posebno strokovno nagrado RTV Slovenija. Film govori o doživetju gora skozi oči nemškega alpinista Reinharda Karla. Vse štiri oddaje bodo na sporedu na prvem programu TV Slovenija ob sredah ( 29. mara ter  5., 12. in 19. aprila ) ob 17.15.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.