Naslovnica Slovenija Oljčno olje in blitva vabita k odkrivanju skritih kotičkov Istre

Oljčno olje in blitva vabita k odkrivanju skritih kotičkov Istre

Avtor: Spletno Uredništvo

V eni najlepših vasic v zaledju Slovenski Istre Padni bodo danes in jutri kraljevali oljčno olje in jedi iz bledeža (blitve). Poleg tradicionalnih domačih spomladanskih  jedi bo letos obiskovalce razvajal tudi MasterChef Darko Klemen, organizatorji pripravili bogat vzporeden zabavni program.

Padna Jaka Ivančič 3Padna je ena najlepših vasic v zaledju Šavrinskega gričevja (foto: Jaka Ivančič/TZP)

Ta konec tedna v Padni poteka že sedmi Praznik olja in bledeža, kjer bo vse v znamenju predstavitev avtohtonih sort oljčnega olja in jedi iz kakovostnih lokalno pridelanih sestavin. V ospredju bo istrska kmečka tržnica oljčnega olja in domačih proizvodov, med katerimi bodo kraljevale kulinarične mojstrovine iz bledeža, kot v teh krajih pravijo blitvi. 

Stojnice z oljčnim oljem, bledežem in drugimi domačimi dobrotami bodo letos postavljene po vsej vasi, saj bodo vaščani ponovno odprli vrata svojih dvorišč in kleti. Paket petih degustacijskih kuponov bo na voljo za pet evrov, paket desetih degustacijskih kuponov pa za deset evrov. Prireditev organizira Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Padna. 

Obiskovalcem bodo ponudili tudi dobrote moderne kuhinje iz domačih istrskih sestavin, ki jih bo v živo pripravil »kulinarični mojster« Darko Klemen. Veliko aktivnosti bo namenjenih družinam in tistim, ki se radi rekreirajo. Pripravili so tudi Spomladanski pohod za družine, obisk etnološke postojanke – Tonine hiše v Sv. Petru, degustacijo istrskih dobrot in lov na tartufe s šolano psičko.

“Znana legenda pravi, da so Padenčani z blitvo oz. bledežem zgradili zvonik. Zato je bledež tam najbolj cenjena jed. Bledežu se bomo poklonili v nedeljo na slavnostni maši v cerkvi Sv. Blaža,”  pravijo organizatorji prireditve. Obiskovalcem bodo ponudili tudi voden ogled Padne in njenih skritih kotičkov, otroško delavnico okraskov za vrt in terase iz recikliranih materialov, gledališko predstavo »Sreča iz Salomonovega oglasnika« in balinarski turnir.  

Danes zvečer bo na sporedu istrski večer s koncertom skupine Semikantá. Po vasi se bodo slišali zvoki kitare, mandoline in odlični vokali. Jutri pa bo v bližini gostišča Istranova organizirano kresovanje, na odru ob Kulturnem domu Božidarja Jakca pa bo ples s skupino Prizma in njihovimi nostalgičnimi ritmi. Vse aktivnosti, predstave in koncerti bodo brezplačni. Poleg tega bodo tudi letos v času praznika organizirani brezplačni avtobusni prevozi na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.