Naslovnica Svet & EU Odprava brezdomstva in dostojna stanovanja za vse v EU

Odprava brezdomstva in dostojna stanovanja za vse v EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament se je med obilico aktualnih težav posvetil tudi stanovanjski problematiki. Poslanci so opozorili, da pomanjkanje cenovno dostopnih stanovanj postaja čedalje bolj pereče po večini držav Evropske unije, saj najemnine in cene stanovanj po vsej EU vztrajno rastejo.

Odprava brezdomstva in dostojna stanovanja za vse v EU

 Fotografija razpadajočih stanovanjskih blokov v Latviji (foto: snappygoat.com/pixabay.com)

 

Evropski parlament je te dni sprejel resolucijo, ki bi lahko celo postala ena od najpomembnejših resolucij v zgodovini Evropske unije. Poslanci se namreč zavedajo, da pomanjkanje cenovno dostopnih stanovanj postaja vse večji problem po večini držav Evropske unije, saj najemnine in cene stanovanj povsod vztrajno rastejo.

Zato so evro-parlamentarci pozvali države članice EU, naj pravico do primernega bivališča uvrstijo med temeljne in z zakonodajo zaščitene človekove pravice. Po tej resoluciji bi moral imeti vsak državljan EU možnost priti do dostojnega bivališča z dostopom do pitne vode, stranišča, kanalizacije in zanesljivega vira energije.

Seveda je stanje po izbruhu pandemije koronavirusa Covid 19 postalo še precej bolj alarmantno, saj je nezaposlenih, revnih in brezdomcev iz dneva v dan vse več. Težav pa nimajo več le najnižji sloji. »Stanje se je posebej poslabšalo za lastnike z nizkim dohodkom in najemnike, a so stroški bivanja vse višji tudi za ljudi s srednje visokim prihodkom.

Enostarševske družine, velike družine in mladi s prvo zaposlitvijo imajo pogosto prenizke dohodke, da bi si lahko privoščili tržne najemnine, hkrati pa previsoke, da bi bili kandidati za socialna stanovanja. Cene nepremičnin rastejo tudi zaradi tujih investicij, zaradi platform, kot je Airbnb, pa je manj stanovanj dostopnih za prebivalce,« so med drugim ugotovili poslanci.

Zato so v resoluciji zahtevali, da se v EU odpravi brezdomstvo do leta 2030, naj se v skladu z evropskim Zelenim dogovorom pri obnovah stanovanj da prednost zmanjševanju izpustov in energetski učinkovitosti ter naj se več vlaga v socialna, javna, energetsko učinkovita, dostojna in dostopna stanovanja.

»V zadnjih treh letih je cena nepremičnin v EU povprečno zrasla za pet odstotkov. Državni vložki v socialna stanovanja predstavljajo le 0,66% evropskega bruto domačega proizvoda. Neustrezne bivanjske razmere stanejo evropska gospodarstva 195 milijard evrov letno,« so še zapisali v sporočilu za javnost Evropskega parlamenta.

V resoluciji so še pozvali države članice, naj pri financiranju socialnih investicij sodelujejo s socialnimi partnerji, civilno družbo in zasebnim sektorjem ter naj se lotijo boja proti diskriminaciji ogroženih skupin na stanovanjskem trgu.

Komisijo EU pa so med drugim predlagali, da naj do meseca julija letošnjega leta že predstavi nove zakonodajne predloge, po katerih bodo bivališča namesto kot tržno blago obravnavaa kot človekovo pravico.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.