Naslovnica Svet & EU Od krvi netopirjev do cepiva proti neumnosti

Od krvi netopirjev do cepiva proti neumnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko so samozvani strokovnjaki na družbenih obrežjih že pred pričetkom cepljenja proti Covidu 19 začeli širiti govorice, da cepiva ne delujejo (tudi tista, ki jih sploh še niso testirali), so strukture EU skrbno spremljale raziskave in razvoj cepiv. Posvetile pa so se tudi dezinformacijam, saj mnogi uporabniki družbenih omrežij še vedno ne znajo ločiti med uradnimi viri informacij in izmišljenimi zgodbicami, zato širijo slednje in to ima lahko v tem primeru tudi usodne posledice. 

Od krvi netopirjev do cepiva proti neumnostiNe le v EU, tudi drugje po svetu, kot na primer pričajo plakati v Avstraliji, so morali sprožili pravcate proti-kampanje, saj mnogi uporabniki družbenih omrežij ne zmorejo ločiti dejstev od napol resničnih zgodbic in popolnih neumnosti (foto: FB Fiona Patten)

Evropska agencija za zdravila (EMA) je znanstveno ocenila in dala pozitivno priporočilo, da je Komisija EU 21. decembra 2020 odobrila pogojno dovoljenje za promet prvemu cepivu proti koronavirusu Covid 19, ki sta ga razvila družbi BioNTech in Pfizer. 27. decembra se je nato začelo cepljenje po vsej EU. 6. januarja 2021 je pogojno dovoljenje dobilo še cepivo družbe Moderna, tretje cepivo družbe AstraZeneca pa naj bi bilo odobreno konec januarja.

Evropska unija si je doslej zagotovila 2,3 milijarde odmerkov cepiva in sedaj je predvsem stvar logistike, da se prebivalstvo množično cepi proti koronavirusu. Žal pa cepiva proti neumnosti še niso iznašli, tako da se glede pandemije še naprej širi obilica dezinformacij. Pri tem se večina uporabnikov spleta in družbenih omrežij ne zaveda, da je potrebno kritično pretehtati vire informacij.

Od začetka pandemije so tako zaokrožile neverjetne zgodbe o okužbah na Kitajskem zaradi pitja krvi netopirjev (s strani ljudi, da ne bo pomote), o povezavah med najnovejšo tehnologijo 5G in širjenjem virusa, o raznih čudežnih zdravilih, o tem, da bolezen sploh ne obstaja in da so številke umrlih izmišljene, da je za pandemijo kriv Bill Gates, da so v cepivu mikročipi…

»Zato je pomembno, da prejmete najnovejše informacije iz verodostojnih virov. Predlagamo, da upoštevate nasvete javnozdravstvenih organov in spletišč ustreznih organizacij v EU in v svetu: ECDC in WHO. Tudi sami lahko prispevate tako, da ne delite nepreverjenih informacij iz nezanesljivih virov,« sporočajo z Evropske komisije, kjer so v boju proti poplavi lažnih informacij odprli celo posebno spletno stran.

Prav tako strukture EU tesno sodelujejo s spletnimi platformami in jih spodbujajo, da poudarjajo verodostojne vire ter odstranjujejo vsebine, ki se po preverjanju dejstev izkažejo za lažne, napačne, zavajajoče ter celo zdravju škodljive. Poslanci Evropskega parlamenta so vzporedno s tem pozvali tudi k čim večji transparentnosti pogodb o izdelavi cepiv, postopkih preverjanja in odobritev ter izvedb cepljenj po vsej EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.