Naslovnica Magazin Arnes z nadgradnjo do najzmogljivejšega superračunalnika v Sloveniji

Arnes z nadgradnjo do najzmogljivejšega superračunalnika v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo

Arnesovi strokovnjaki so pred kratkim razširili Arnesovo superračunalniško gručo in ko bodo novi strežniki začeli delovati, bo Arnesov sistem, ki je uporabnikom na voljo že od leta 2009, postal najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji. Z novim superračunalnikom si Arnes obeta dodatno mednarodno potrditev vrhunskega slovenskega znanja, predvsem pa se bodo z njim za slovenske raziskovalce odprle številne nove možnosti.

Novi superračunalnik Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (foto: Arnes)

 

Akademska in raziskovalna mreža Slovenije, znana s kratico Arnes, je javni zavod, ki zagotavlja omrežne storitve organizacijam s področja raziskovanja, izobraževanja in kulture. Arnesovi strokovnjaki so od izbruha pandemije lani marca pod velikim pritiskom, kljub vsem težavam zaradi nenadnega porasta uporabnikov in raznih hekerskih napadov pa so poskrbeli, da je celoten sistem doslej uspešno deloval.

Vendar pa se je medtem izkazala potreba po nadgradnji obstoječih sistemov, zato so pred kratkim razširili Arnesovo superračunalniško gručo. Ko bodo novi strežniki začeli delovati, bo Arnesov sistem postal najzmogljivejši superračunalnik v državi. »Prenovljena Arnesova gruča bo dobila kar 4.256 novih procesorskih jeder, ki imajo teoretično zmogljivost skoraj 170 TFLOPS, in 48 novih grafičnih procesorjev NVidia V100s z zmogljivostjo več kot 350 TFLOPS. Skupno torej 520 TFLOPS ali več kot 0,5 PFLOPS,« so pojasnili z Arnesa.

Dodali so še, da se bodo poleg računskih zmogljivosti povečale tudi diskovne zmožnosti, saj bo uporabljenih kar 10 novih velikih diskovnih strežnikov s 150 TB prostora na trdih diskih in 16 TB na hitrih diskih SSD. S tem bo prenovljeni sistem varnejši in bo zagotavljal hiter vzporeden dostop do več kot 1 PB uporabnega prostora na trdih diskih ter več kot 100 TB prostora na hitrih diskih SSD.

Med slovenskimi raziskovalci, ki uporabljajo Arnesove storitve, jih je sicer največ na področjih umetne inteligence in tehnologije znanja, teoretske fizike in fizike delcev, podobno pa velja še za področja genomike, računske kemije in obdelav velepodatkov. Z Arnesa so med drugim spročili še, da bo v prenovljeni obliki superračunalnik primeren tudi za analizo posnetkov kriomikroskopije in druge intenzivne obdelave podatkov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.