Naslovnica Slovenija Očistimo Slovenijo za vedno!

Očistimo Slovenijo za vedno!

Avtor: Spletno Uredništvo

Jutri bo v organizaciji Ekologov brez meja potekala največja slovenska prostovoljska okoljevarstvena akcija Očistimo Slovenijo. Cilj akcije je, da Slovenija ostane čista za vedno. Tokrat se ne bodo čistila le divja odlagališča, ampak tudi območja razpršenih odpadkov, obvodni predeli, lokalne skupnosti pa bodo organizirale številne ozaveščevalne akcije in poskrbele za polepšanje okolja na sploh.

 
odpadkiVsakdo se lahko sprehodi okrog objekta, v katerem živi in nabere za kakšno vrečo odpadkov (foto: Polona Ponikvar)

 

Namen letošnje akcije je dolgoročen – ohraniti Slovenijo čisto za vedno, kar pa bo uspelo le s premikom v glavah in aktivacijo vseh državljanov. Zato so bolj kot 15. septembra pomembna naša dejanja v vseh preostalih dneh dneh. Ekologi brez meja bodo tako tudi po akciji skrbeli za spodbujanje takšnih premikov, letos še posebej na področju plastične embalaže za enkratno uporabo.

Slovenija med 160 sodelujočimi državami v akciji World Cleanup Day 2018 visoko vihti zeleno zastavo. Zaključno poročilo akcije iz leta 2010 je prevedeno celo v kitajski jezik, zato je prav, da Sloveniji in svetu znova dokažemo, da zmoremo in znamo. 

Letos bov akciji sodelovalo že več kot 70 % slovenskih občin. Posamezniki pa se lahko akciji Očistmo Slovenijo, ki bo jutri potekala še v 160 drugih državah, pridružijo tudi v primeru, če v njihovi občini ni organiziranega dogajanj. Ekologi brez meja tako pozivajo vse Slovence, da jutri očistijo odpadke v svoji okolici. Pr tem pa lahko sodelujejo tudi pri t.i. ‘brand auditu’, ki bo potekal v sodelovanju z Greenpeace Slovenija.

Tokrat je poseben del akcije tudi projekt Očistimo vode, ki združuje vsakoletno mednarodno akcijo Čista obala, priprava metodologije za popis odpadkov ob vodnih virih in čiščenje jezer. Prijave na akcijo za občine, posameznike in skupine so odprte do začetka prihodnjega tedna in jih je mogoče oddati na spletni strani akcije.

Trenutno je v Registru divjih odlagališč zbranih več kot 10 tisoč divjih odlagališč oz. za 92 olimpijskih bazenov smeti, največji delež (41 %) pa predstavljajo gradbeni odpadki. Poleg divjih odlagališč je letos v sklopu akcije Očistimo Slovenijo pozornost usmerjena tudi v precej manj raziskano, a vedno pogostejšo obliko onesnaževanja, smetenje. Poleg posledic za okolje, povzroča tovrstno odmetavanje odpadkov tudi ekonomsko škodo – ocenjuje se, da službe, ki skrbijo za ceste, letno namenijo 3 milijone evrov za tovrstno čiščenje.

Akcijo podpira več kot 80 partnerjev in podpornikov, pridružili pa so se tudi znani Slovenke in Slovenci. Svetovni rekorderji Dunking Devils so v znak podpore košarkarsko žogo zamenjali za odpadke, ambasadorji pa preko reševanja eko izzivov spodbujajo posameznike, da je vsak korak na poti preprečevanja nastajanja odpadkov pomemben. Osnovnošolci v devetih slovenskih krajih ‘od Goričkega do Pirana’ te dni na poseben način povezujejo Slovenijo – skupaj bodo namreč sestavili napis ‘še zadnjič’, ki bo izdelan iz odpadnih materialov. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.